Sunday, November 28, 2010

di saat aku mencintaimu..

dh 4 hari ak x update blog...ak rasa tu kira la...ok...entri ni xde pape crite pon...ak skadar nk ambek syarat update je...btw..ade jgak idea nk menulis..tp xde ksinambungan nk menaip..mlm ni ak bosan...sunyi...so ak nk tulis je ape yg terlintas kat kpala ak skrang

td ak tersedak tahap ICU kot...hahaha....kluar lift...dahaga..nk minum water cooler..baru nk telan..tersembur....kalu ad org kat sbelah ak dh lecun kot..hahhaa...trus chin peng sound.."ade org sebut nme ko la tu"....jeng3..tp ak x heran...biasa la...nme ak mmg slalu disebut..ak kan femes..tettttt...ahahhah...itu berangan...tp ak x suka berangan jd famous ni...ak ske brangan mnde laen...haha....tp kan..btol ke kalu kita tersedak tu ade org sebut nme kita.....seribu persoalan tergantung kat situ....

*dadali - disaat aku mencintaimu
perghhhh..lagu tu menusuk kalbu kot...ak suka lagu sedeh..bila dgr ak ni pon wat2 la memahami isi hati yg dilalui oleh watak dlm lagu tu...mcm siot...pastu ak merenung sorang2...tettt...itu tabiat ak yg agak bodoh..hahahaha.....kira melayan prasaan la...haha....

skrang hujan dowh....ak suka hujan....ak x tahu knape...kat palam ni ak suka cuaca hujan...sbb dr bilik ak...ak trus nmpk court...so ade sportlight tggi tu...lampu tu menerangi setiap air hujan yg trun..kinda romantic right...hahaahaha....walaupon ak x dtemani sesape skrang....ak pon x tahu knape ak bleh ckp romantik..sengal kan...hahha....ok..dh start..ak nk berangan..kalo rasa loya baek blah skrang...hahaha....


xyah tgk video ni...ni background music je...truskan mmbace..kalu nk tgk,,tgk kat you tube kat situ x pyh loading

court basket mase tu kosong....
dr td erin x jemu2 shoot bola...smpai hujan trun pon die still nk masukkan bola tu...dh jenuh ak pggil..ak tahu ak slh...x perlu ak nk story ape mslh bodoh dah ak buat...tp ak syg die...serius ak risau bile tgk dia wat camtu...dr td xnak ckp ngan ak....ak sisir rambut ke blakang...frust dowh....ntah r..kadang2 ak rasa ak the sucker of love....

erin yg dr td bdiri tepat dpn tiang basket tbe2 terduduk...bukan ak xnak pujuk...tp dh berbuih ak ckp...die mcm x dgr je...kpala die tunduk seolah2 hantuk kat bola tu dlm hujan...rambut die yg ikal jd lurus sbb air hujan....cahaya sportlight kekuningan buat ak lg rasa bersalah...lagu yg berkumandang ni x henti berputar dlm otak ak....mase tu pkataan yg ade cuma ak erin dan love...

perlahan2 ak menyusun langkah tuk dekati erin...

aku: erin...
erin: ........

dia ttap diam..ak dongak muka...air hujan mcm menusuk2 pipi ak...ak tutup muka ak dgn dua tapak tgn...tiba2 erin bangun...mata dia tepat pandang mata ak...

erin: knape awk buat saya mcm ni...ape janjji awak dulu...

suara erin marah dalam lemah..erin menangis..tp ak, setitik air mata pon x sudi nk kluar...tp serius ak syg die...erin seolah dirasuk..meronta...tumbuk dada ak...air hujan yg membasahi rambut dia sampai percik ke muka ak..sampai erin tiba2 berhenti...erin tunduk..lidah ak x mampu kata ape ape dh..sbb ak tahu ak yg slh...

aku: erin....saya syg awak...sedalam hati saya....tolong pcayakan saya...
erin: tp awak tipu saya..sy sayang awk..tp awk buat sy mcm ni....ape lg awak nk sy pcaya...knape awak x tgglkan sy trus..!

suara erin seolah mnyergah ak....tersentap dgn kata2 terkhir dr erin..ak x fikir sampai tahap tu..tiba2 ak dpt rasa air mngalir kat pipi ak...air yg panas...ak pegang bahu erin...

ak tarik erin ke dakapan ak..ak bisik ke telinga erin..."awak igt x lagu yg masa kita dekat cafe tu...saya suruh awak dgr,,tp awk ckp lagu tu x sedap lansung...tp 2 hari lpas tu..awak text saya..awak ckp awk x boleh terpisah dgn lagu tu...sampai masa kita kluar pon...awk dgr lagu tu..sampai kadang2 saya rasa awak pentingkan lagu tu dr saya..."



ak nyanyi lagu tu kat telinga erin....erin balas dakapan ak...

gmbar hiasan


tettttt....bodoh, ntah pape, gila.....hahaha....ak x tahu nk bwat ape ni..so ini la aktiviti ak..dgr lagu dan berangan...org kata dare to dream..haha...tp angan2 ak melampau sket..haha..alah mnde gni mmg seribu kali susah nk jd dlm dunia nyata...so..alang2 mnyelup pekasam biar smpai ke pangkal lengan...ye dak..?..hujan mkin lebat...kalu jd btol syok ooo..hahaha...siot btol...tu smua ilham dr drama la...tp drama tu semua tipu je...huh...cinta cintun..xdenya smpai ke tahap tu...tp kalu ade tu...mmg anda bertuah...

Wednesday, November 24, 2010

laptop...handphone dan lagu2

laptop...handphone dan lagu2...trima kasih sbb setia dgn ak...
korang slalu tmankan ak...
korang sentiasa ad bila ak perlukan korang..
korang cuba ceriakan ak bila ak sedeh...
korang bw brita untuk ak...
korang x tutup telinga bila ak nyanyi dpan korang...
korang dgr ape yg ak slalu luahkan dpn korang...
korang x pnah tgglkan ak...

tp korang x pnah paham apa yg ak rasa...
sbb korang xde prasaan..
sbb korang xde hati...

tp kadang2 ak terfikir...
kalaulah korang ada apa yg manusia ada...
mesti korang paham ak...jauh dari ape yg mereka phm...

apa2 pun ak nk ucap trima kasih...

~bosan dan xde mood~

erin suziana mokhtar


cukup lah ak rahsiakan smua ni...hari ni ak reveal psl future wife ak...tarar....hik3

tatkala malam semakin gelita...

blik aku sunyi..
kat court basket dpn ni ada sorang balak ni aja sorang awek shoot bola...nmpk sweet dan romantik walaupun hanya kelibat mereka kelihatan...mereka bercinta ke..abaikan...setiap org nk dicintai dan disayangi...dan ak juga ada kisahnya...jeng jeng jeng

malam yang sunyi tu ak sinarkan dengan mesej erin....erin suziana mokhtar
'awak...saya sunyi'

telefon ak masih berdiam diri seolah sudah mati..
bling bling...(bunyi mesej masuk)
'awak, sorry...saya x prasan td...mana roomate'
perbualan itu ak lanjutkan sehingga ak sendiri kekontangan idea.....
tp skrang ak dpt idea tuk menulis detik2 manis kitorang...jeng jeng jeng

kitorang knal masa exam muet...jeng jeng jeng(brape bnyk jeng3 lah)...ye baru lg...mungkin first sight love kot...ececeh...segan la pulak...tp kitorang x declare ape2 pon...kami berserah pada waktu je...ak knal dia masa speaking tu...masa tu ak sakit gigi...so ak x ckp banyak sgt masa tu...erin ni mmg peramah..dia bnyk dorong ak supaya bercakap..lpas exam tu...dia tanya ak..knapa diam je...ak cuma ckp ak x fluent sgt....xkan lah ak nk mngadu sakit gigi kot..tp alasan ak tu mmg betul jugak..lalala...ak cuba memancing..tp nasib baik ak x gopoh masa tu..ak mntk akaun fb je..dan bermulalah perkenalan kami dengan lebih erat lg

ak slalu msej je....tiap kali mesej terasa bahagia...sangat kekosongan jika berdiam....satu hari msej ak x dibalas...khampaan yang teramat...tapi mata ni mcm makin dipejam makin luas...aku beranikan tgn menekan no telefon dia dalam mnanti penuh debaran....x angkat...okei..mngkin busy..walaupun masa tu dah 90% setan mnghasut dan 10% hati fikir positif....ak call lg...panggilan disambut mesra...debaran ak hilang sekelip mata...dia pandai meriahkan keadaan...dengan keadaan ak yg gagap2 awalnya, dia atasi dengan soalan2 buat ak bahagia..rupanya xde kredit...x sempat topup agaknya...hehe..malam tu ak dh rasa hepi sgt...dalam kebahagian tu..ak ajak dia kluar...erkkk...first time date...tp...ajakan ak x terus disambut..."saya fikir dulu ye"...oleh kerana ak xde pngalaman sgt...fikiran negatif dan positif melonjak2..sehari dia diam...ak pun x brani nk contact die..x tahu knape..mngkin ak dh segan sbb die mcm xnak kluar ngn ak..

bling bling...'awak..hari tu ckp nk kluar'

ape korang rasa kalu org yg korang minat teramat sgt ajak kawin...camtu lah ak masa tu...tp ak x jawab pnjang...'owh..ok, nnti saya rancang balik ea...saya ambek awak..'...perbualan kami berenti kat situ...ak saja xnak pnjang lebar...dlm masa sama ak jerit yes sekuat hati....ak hepi sgt masa tu

ak dapat idea...mcm pasangan2 lain slalu buat...camtu lah ak cuba buat...alaala...lpas ak dh bgthu die nk g mana and so over...ak g ambek dia...okei sbelum ke rumah dia...ak drive...kete vios abg ak...x sangke plak dia bleh brani bg ak bwk...prasan bangge tu ada jugak..tp tahap sedar diri tu still ada la...market dowh..hahaha...tkot jgak nk bw kete die..tp xkan ak nk kluar ngan moto..meronggeng...x manis la org tgk..ececeh...lalala...mase nk kluarkan kreta dari garaj tu bleh plak ak drive kedepan...padahal nk reverse...ok...cuak teramat kot...ak pkai baju kmeja kotak2 tu..kmeja faveret ak...memandangkan first time ke rumah dia..susah jgak nk cri jalan...at the end...nmpk dh dr jauh dia bdiri dpan pagar putih pkai baju wana purple n jeans...sgt swett...ak dh rasa macam kitorang best couple of the year je..hak3

kete ak btol2 brenti dpan pagar rmh dia...dan2 je ak nmpk ayah ngn mak dia kat tepi rumah...ayh dia tgh bace paper..mak dia plak tenung tajam muka ak...okey...sebagai lelaki...ak cuba bertindak bertanggungjawab...ak kluar dr kete...erin tunjuk kat ak yg mak ngn ayh dia ade kat sudut tu...'saya jumpa diorang jap ea'...dia senyum dan mampu 'ermm' je...hehe...

'assalamualaikum pakcik, makcik...sihat..?'..ak cuba ambek hati diorang...perbulan ringkas terus menular..lidah ini semakin mnyusun kata2...
ak disambut mesra...sempat jugak mak dia ajak minum dulu...dgn penuh tatasusila ak tolak...'eh takpe lah makcik, susah makcik je..lgpun dh mnum kat rmh td'....padahal ak dh x sabar nk kluar...lalala...'saya bawa erin ye'...mereka senyum dan mnganguk...'baik2 bawa kereta' ayah erin bersuara

'awak ckp ape kat papa mama td' erin mnyoal...masa tu lah ak tahu yg erin pggil mak ayh dia mama n papa..kalu ak mak n pak je...org kg biasa la....
'xde pape lah'...borak kosong je...tu pun skejap je...btw papa mama awak sporting'...erin senyum bercampur segan...ak pon x tahu camana ak bleh jd se cool itu...haha...

erin: kita nk g mana dulu...
aku: awak nk tgk wayang x?
erin: crite ape...?

mcm slot soal jawab dlm crite spontan plak...ak tanya die die tanya ak balik...

aku: ntah...kita g tgk dulu k...

sesampai kat mesra mall yg baru je bukak kat tempat aku tu kitorang terus ke cinema...x sangke plak si erin ni nk tgk crite cuti2 cinta tu...dia ckp farid kamil ensem..."erkk...ape ak x cukup hensem ke...cukup shahfri jgn berangan...jauh panggang dr api..haha..biasa la semua manusia suka bnde cantik..itu lumrah" bisik ak dalam hati...ak trus je stuju...lg pun crite tu romantik komedi...hehe...'romantik'..

tket pkul 5...jam masa tu baru pkul 2...tiket yg kitorang beli td ak simpan kemas dalam wallet..dan2 je antare bnyk2 seat tgh tu dh penuh..yg ada pun suma satu2..so xkan kitorang nk duk sorang kanan sorang kiri..hehe...mngkin itu takdir...kitorang duk couple seat yg biasa kat port tepi kanan dan kiri..korang pun tahu susunan krusi tu kan..

erin: awal lg la..kita 'window' dulu jom...
aku: jom...tp lapar la..
erin: ala kalau g makan dulu nnti x sempat window shopping..(riak wajah dia yg manja buat ak mngalah)
aku: ok2..anything for you...

kami susun langkah ke seluruh pelosok mall tu...sampai la satu kdai baju pompuan...agak segan..tp ak ikutkan jugak...ada satu blouse kat hujung tu...ak nmpk lawa sgt...ak tunjuk kat erin...dia teruja sgt...trus suruh amoi kat kedai tu ambekkan...

erin: lawa kan...colour pun cantik
aku: try dulu...baru sy bleh komen..
erin: awak ni ada2 je la..(gelak kecil..)

erin mngatur langkah ke fitting room...beberapa minit lpas tu baru kluar

sangat menarik..mcm bidadari dari syurga..hehehe

erin: awak....ok x?? (die kebilkan matanya yg bulat tu)

sebagai lelaki normal...cair hati ak..perghhh...terbaik yang amat...ak diam seketika

aku: eh..x prasan lah..igtkan sapa td...cntik sangat..
erin: btol2 lah...
aku: ye serius la ni...x tipu...awak cantik sangat...

erin masuk balik dlm fitting room...kluar je....sekuntum senyuman yg jauh lebih manis dari gula dilemparkan...die trus tuju ke kaunter...RM 69.99 terpampang kat cash machine tu...tgh erin sibuk tunduk meraba wallet dia dalam hangbag merah hati tu...ak lebih tangkas memainkan peranan..ak hulurkan 2 keping not 50 kat cashier tu...dh siap cashier tu masukkan baju tu dalam paper bag bru erin jumpa not 100 dan hulur kat cashier tu...

amoy: tq..sudah bayar (amoy tu bersuara dalam riak muka x bersalah)

erin dengan muka terpinga2 pandang ak...mata kami bertaut...tettttttttttttt....hahaha...

erin: awak bayar ke?
aku: yup...(ak sekadar mnguntum senyuman ikhlas)

erin diam lpas kluar dr kedai tu...dia segan kot sbb ak bayarkan...

erin: knape awak byr baju td...kan tu baju saya yg nk pkai....habiskan duet awak je..
aku: eh xde la...saya suka awak pkai baju tu..awak anggap je tu hadiah n kenangan first date kite eh..
erin: awak ni..mnyusahkan je..dh la duet wayang pun awak byr...
aku: haha..xde pape la..awak nk bayar balik ke??..(ak cuba sempoikan keadaan yg agak serius)
erin: ermm...masuk buku tiga 5 erk..haha

dh puas pusing2....tp jam baru pkul 4.13..

erin: kita makan dulu lah
aku: ok gak...tp saya g surau jap ekh...(dalam kehangatan cinta itu ak x lupa pada yg maha satu)
erin: ok la...sy pon nk ke tandas...

dia xleh smayang kot...lalalala...

kitorang makan kat MC D je...tp erin blanja...dia ckp sbb nk tebus balik duet ak..haha..apa2 je lah...yg penting perut terisi...hehe..masa ni antara waktu2 bes...erin order aiskrim jugak...masa kat kaunter...erin dh tanya ak..nk aiskrim x...ikutkan hati mmg ak nk sbb ak mmg suka aiskrim..tp memandangkan keadaan gigi ak yg masih x menentu ak tolak...erin tahu ak suka aiskrim...so die pelik...pastu dia ckp..kita kongsi eh...

aku: awak mmg dh familiar dgn MC D erh..?
erin: boleh la jugak..sbb dr kecik memang papa slalu bw kitorang adek bredek mkn MC D..knape?
aku: xde..sy jrng je mkn MC D..so mmg x familiar...ade skli tu sy mkn burger tanpa sos..sbb x tahu camana nk ambek sos..hahahaha...masa tu darjah 6
erin: ye ke....haha..awak ni..........mcm2 lah..skrang dh pandai ea..?
aku: ntah...haha..kalu kfc tu familiar la..

kenyang perut ak mkn sebijik burger tu...dengan gelak ketawanya lg..haha.

erin: knape awak xnak aiskrim..kan faveret awak..
aku: saja...sbb nk tgk awak je yg mkn..bleh konsentrasi sket..haaha
erin: oh...ea...mngadalah awak...

sedap je ak tgk dia mkn...tp nmpk jugak dia segan2...sedetik kemudian..erin acukan sesudu aiskrim ke mulut ak...jeng jeng jeng.....ak yg terkejut..seolah2 terpaku...

erin: rasalah..sedap..!

amat malu masa tu...tp ak wat cam biasa...cuba bertindak macho...ak rs dengan suapan erin tu berjuta lg sedap kalau ak mkn sdiri...okeh...ulut bulu dh naik daun...tp ak x brani nk anggap lebih2..kita x mampu baca hati dan prasaan org spenuhnya...

erin: agak2 wayang tu habis pkul brape erk?
aku: ntah...xpasti la...awak call la mama dulu..ckp balik dalam pkul 7..ok?
erin: 7 ea?...jap2 (trus capai henset)

5.16 ptg...
agak terlambat...sbb ak pergi kat carpark dulu..ambek jaket...td lupa nk bawa skali...kitorang masuk trus movie start....keadaan sangat sejuk....ak rasa kat oversea pun x sesejuk tu...menggeletar jugak la...tp seb baek ada jaket...erin yg pd awalnya bersuara semakin tenggelam dalam kesejukan...ak cuba bertindak protactive...ececeh...hahaha...ak sarungkan kat blakang erin...erin senyum dengan ucapan tq...movie tu best...x perlu lah ak nk review kat sini...scene romantic pon bes....ada masanya erin pandang ak...ak mampu balas dengan senyuman je..dr dalam mata erin...ak dpt rasa yg dia hepi sgt masa tu...x sangke jugak ak masa tu....erin rebahkan kpala die kat bahu ak....ak blagak cool..walaupun sbenarnya tidak..haha....ak x tahu macam mana nk gmbrkan perasaan masa tu....ak rasa ak dh terbang lebih tggi dr klcc dh...tak tahu knape lidah ni gatal sgt....

aku: erin..

erin sekadar dongakkan kepala..

aku: i love you........very much
erin: me too

jawapan dr erin buat ak mnguntum senyuman sampai pipi...tangan kitorang terus bertaut erat...macam dh xde ape yg boleh pisahkan kitorang masa tu...kitorang rasa bahagia sgt..mata kami seolah x mampu memutuskan renungan satu sama lain....ak dpt rasa kepala kitorang makin lama makin rapat..............bibir kami umpama ada kuasa magnet yg menarik....suasana romantik tu berderai dengan suara tawa penonton lain dgn gelagak pelakon cite tu...Astarfighullahalazim....syukur pada tuhan...nasib baik x sempat jd pape...kah9


tettttttttttttttttttttttt...the end....itu semua imaginasi sahaja....ak bace blog zack bnyk sgt drama sebabak...ak bace blog laen plak ade je imaginasi cinta...so ak pun hasilkan jugak untuk blog ak.....lalaaalala...jgn marah erk...amacam? bleh jd pnulis cerpen x?....hahaha....

(xde kene mngena dgn yg hidup ataupun mati...nama pun sekadar tumpang lalu dlm otak ak je..rasa mcm nm tu bes)

dare to dream...ececeh...kih3

Tuesday, November 23, 2010

beza cinta, sayang, minat, dan suka

sedang ak asyik berjalan2 di dinding facebook..(saya cicak man sbb tu bleh jln kat dinding)...ak jumpa note ni...mngkin korang dh bace pon...tp ak sje nk ltk dlm blog ni..dan saje xnak share kat fb..slama ni kalu bace novel ke (ak bace novel??) slalu diorang ckp yg suka dengan cinta laen....ak pun yg xde ilmu cintan mnyintan ni mcm bersetuju la walaupon x tahu lansung sblum ni...hahaha...tp sbelum ni ak ada dgr  n bace yg suka tu x tahan lama sbb kita suka klebihan kat seseorang tu...tp kalau cinta kita x boleh nk menyatakan sbb2 kita mnyintai org tersebut...ak duk pkir jugak ape itu beza cinta dan suka...jeng jeng jeng....okay..mungkin ini jawapan terbaik pernah ak jumpa...penulis ni ada phd dlm 'course love' kot...ahhaha

Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)


Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)


Suka - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)


Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…


jeng jeng jeng.....adakah anda sedang bercinta....hahaha...tp xde plak maksud benci..mnyampah and so over kan..hahaha...

slamat beramal

Monday, November 22, 2010

bersabarlah

senah (meraung kesedihan): laki ak dh xde..kalau sbelum ni, dialah tempat ak mngadu
zana: SABAR lah senah..setiap yg bnyawa pasti akn pergi...

abu: mat, ak tgh down gile ni..awek ak lari tgglkan ak
mat: ha...ko biar btul..SABAR dowh, bunga bukan sekuntum...

zack: ape ak dh buat ni..result down gila bab...ak cam x lyk nk kwn ngn ko mad..
ahmad: eh ape pulak ckp camtu, SABAR lah zack, bnyk masa lg nk cath up suma tu

zali: doktor, mcm mana keadaan anak saya doktor, doktor, knape diam, doktorr...???
doktor: kami dh jube sdaya upaya, tp tuhan lebih sygkan dia...encik bnykkan berSABAR, tenang

shark (sound kat sorang mamat kat kampus dia): weh, ko agak-agak r.. ko x puas hati ape bhai.. gua tgk lu cam bengang sgt ngan ak an..pe mslh ko ha??
awek shark: eh U ni...jgn la lyn die..SABAR ok..tahan sket marah U tu

suma org pandai ckp "sabar"...sabar sayang, sabar abg, sbar mak...tp time kne kat diri sdiri bleh x kita praktikkan besabar???....smua org reti mengucapkan.."sabar"...tp x smua org reti nk ber"sabar" bila bnde tu perlu kita buat...bila seseorang srh kita bersabar tu mnunjukkan seseorg tu concern atau bersimpati kat kita...tp hakikatnya bukan mudah kita nk amalkan "sabar"....lbih2 lg bila keadaan kita yg bergaul emosi..kan?..tp kadang2 org x mampu nk tolong kita bila dlm susah...so diorang hanya mampu mngucapkan sabar...ye sabar separuh dr iman...tp point yg ak nk smpaikan kat sini x smudah ABC kita nk berSABAR..

kalau korang rasa ak ckp ni salah..SABAR lah ek...laen org laen pndapat..SABAR separuh drpd iman..SABAR ye..blajarlah untuk bersabar walaupun sukar..

Friday, November 19, 2010

perumpaan moden (jiwa gua's blog)

hari tu ak ada baca kat blog jiwa gua..dia ada mereka peribahasa moden. dan beliau telah mnyarankan followernya join aktiviti dia mereka dan menggunakan peribahasa tersebut..jeng jeng jeng...hari ni ak dpt idea untuk mnyambung peribahasa beliau..ahaha..credit untuk anda...smua ni hiburan semata-mata dan tiada kene mngena dgn yg sihat atau sebaliknya
p/s: kpada pmilik blog 'jiwa gua', ak hrp ko x kesah..puas ak cr facebok ko..nk text ko sket..tp x jmpe lah..haha



*umpama dislike ads di wall facebook..
maksud: mendapat pujian atau berita gembira, walhal ada agenda tertentu disebalik pujian atau berita baik itu
keterangan: kalau korang aktif facebook, mesti korang dh familiar dgn dislike ads kat tepi home fb kan. ada game2 tertentu, tp game2 tersebut amat mudah dan agak bodoh; seperti:
*2+2=?
*antara berikut yang manakah makanan
 a) nasi lemak
 b) mi goreng
 c) laptop
tu kalau bentuk soalan. ada jugak yg suruh tendang bola dan berbagai lagi. ak sgt suka dgn smua ini, sbb stiap kali ak jawab msti btul. dan dislike ads tu akan ckp "you win".."you won rm1000"..tp tahukan kamu bahawa itu hanya permainan marketing sahaja..nnti korang akn dibawa jump ke page yg laen..kat situlah agenda laen akn berlaku seperti suruh ko beli itu dan ini..jeng3
contoh ayat: Setelah sepuluh tahun Suzana dan Lina bergaduh, tiba-tiba Suzana memuji-muji akan kecantikan Lina. Hal ini tidak ubah seperti dislike ads di wall facebook


*umpama memiliki handphone tanpa awek..
maksud: hanya digunakan bila perlu seperti masa2 kecemasan dan ada kepentingan2 tertentu.
keterangan: kalau zaman skrang, budak2 muda kurang menggunakan handphone untuk contack kwn2..lbih snang guna intrernet kan..mcm facebook, so korang prasan x kalau skrang kenkawan kita guna handphone sbb nk call n msj awek n pakwe diorang je kan, so bg diorang yg xde pasangan lbih cenderung untuk topup sebulan skali je..kan kan kan...tu pun nk call mak ayh or guna tuk masa2 tertentu
contoh ayat: Kereta lama ayah saya sudah menjadi seperti 'memiliki handphone tanpa awek' setelah ayah saya membeli kereta baru yang mewah itu.

*umpama ke majlis yang disertakan kupon..
maksud: melakukan sesuatu perkara dengan tidak ikhlas dan lebih mengharapkan balasan
keterangan: ni untuk pelajar UiTM je kot..uni lain ak x tahu pulak. tapi semua sistem sama kot. prasan x knape sesuatu majlis bertukar menjadi sngt meriah sedangkan hanya untuk taklimat kolej dan sebagainya. dan yang lebih menghairankan apabila majlis agama menjadi seperti satu konsert yang gilang gemilang di kampus anda. hehe..tp kalau niat anda btul ikhlas itu lain cerita. ok, cuba tgk dkt iklan sesuatu majlis tu. mesti ada ayat "kupon disediakan".. oleh kerana takut x ta dpt kolej untuk next sem semua org snggup melakukan apa sahaja.. kan kan kan..?
contoh ayat: Saya tidak pernah melihat Ali menolong ibunya, namun hari ini dia begitu rajin membantu ibunya. ali seperti ke majlis yang disertakan kupon

*umpama kartun menghiasi profil picture
maksud: 1)segan untuk mendedahkan identiti
              2)masih berada diperingkat awal
keterangan:
1) korang ada prasan x a few of warga facebook yang X PERNAH LANSUNG menayangkan muka mereka kat facebook. biasa terjadi bila someone x dikenali add ak.. tp mutual friends blambak, bila tgk profile picture kartun2 yang menghiasi segenap album tu.. ni ASSUMPTION ak je ye.. ak rasa diorang segan kot..x pun nk pelihara kecantikan wajah mereka drpd luak apabila dipandang org lain..tp ada jgak yg menjaga imej diorang..itu terpulang kepada hak individu..
2) masa korang mula2 buat apa2 skali pun jenis akaun kat internet..x kisah la MS, FB, FS OOVOO, dan berbagai lagi..mesti korang akn disediakan dengan gmbar bentuk kepala manusia tanpa rupa..kan kan kan..so itulah yang dinamakan berada di peringkat awal
contoh ayat:
1)Ahmad sentiasa bertopeng ketika bertemu saya, dia seperti kartun menghiasi profil picture.
2)Zakiah baru seminggu berhijrah ke Kuala Lumpur, bak kata peribahasa moden, umpama kartun menghiasi profil picture.

Tuesday, November 16, 2010

the night...

Monday, November 15, 2010

rahsia hati

idea asal: buku 'aku dan sesuatu'
drawing: aku lah!





 


















sama seperti kita yang sering salah sangka terhadap tindakan orang lain,atau, tindakan kita yang membuat salah sangka orang lain, memanglah manusia dapat menilai orang lain dari tindakannya, tapi rahsia hati, hanya Dia mngetahui

Thursday, November 11, 2010

entri gatal..!!

music please....loading jap!



ak mmg xleh dgr lagu bila bulan ditutup awan-yuna...ignore bout the lyrics...hahaha...cube hayati tone dan lenggok lagu tu...awesome right.....gile r......

"owh gadis idaman...kemari berdansa bersama ku mngikut rntak irama ini...."



terbayang2 kat kpala ak....choiiiiiii....tettttttttt....

sabtu ni muet...reading is suck...kalu pendek2 xpe...tp berjela2...kalu bg sentence je xpe gak...okay ckup rungutan utk muet...nk seribu daya, x hendak seribu dalih...

Wednesday, November 10, 2010

coklat yg sedap










wujud ke manusia yg x suka coklat...ade je kot...skrang ni...org dh mkin kretif buat coklat..mcm2 bntuk..istana lah...bunga la...pastu kalu korg prasan ak ade nmpk kelas membuat coklat...ha...kalau dulu kelas membuat kek je...tp skrang dh ada tuk buat coklat plak...ak mmg suka coklat...kalu tgk gmbr2 coklat yg berkilat gelap2 tu...fuhh....x renti2 lah air liur ni mengalir...dulu org slalu ckp mkn coklat ni menggemukkan...tp sjak 2-3 thun ni ade plak fakta mngatakan yg kenyataan tu x tepat malah coklat ni baek tuk kesihatan...bg ak, coklat ni kalau manis x sdap...lg sedap kalau berkrim...ha...antare bnde yg akan membuatkan air liur ak meleleh satu baldi bile tgk kek coklat yg disirami dengan coklat yg pekat dan berkilat...perghhhh...nk2 kalu ade buah strawberi 2-3 bijik...hoiii...korg pnah tgk crite 'charlie and the chocolate factory' x?...crite ni bes...sgt bes...so sila menonton ye...langkawi mmg famous dgn coklat murah kan...haih..kalu ak pergi sane nk spend rm100 tuk coklat ak sorg pon ak x kesah...ahhahaha...jnji sdap mkn...org ckp mkn ni jgn bkira sgt..ye ke?...ahha..ak stuju ngn kata2 tu...bg akulah mkn tu mmg bnde yg kita buat stiap hari..so knape nk bkira sgt...okey mksud ak kat sni mcm ko nk sgt mkn nasi aym yg harge 4 rnggit...tp ko lbeh rela mkn nasi goreng bujang yg harge 2 rnggit...smata2 sbb ko bleh save 2 rnggit...x rugi kalau skali skale pnuhkan slera kita...kita jgak yg mkn kan...tp kalau dlm poket ada rm4 then ko g mkn ns aym jgk tu laen la crite nye....kembali bab coklat...coklat ni bdak2 mmg suka sgt kan...kalu diorg suka coklat msti diorg suka gula2...tp ak x brape menggemari gula2 ni...so xde la duet ak keluar tuk bli gula2...masa zmn skolah dulu ak biasa jgak bli...pastu ltk dlm loker...kalu sebulan maka sebulan la gula2 tu kat situ menghitung hari untuk ak telan...kwn ak jgk yg habiskan...tp..kalu yg org bg ak mkn pulak..haih...yg ak bli xde plak ak habiskan...yg org blanje lg bes kot...hhaaha...entri hr ni ak nk kongsi psl coklat yg ak suka...slamat menjamu slera...





7. ferarro rocheir...coklat ni besenya ak mkn masa ada org blik dr langkawi ataupun abg akak ak kawen...ak x thu la knape ferarro rocheir ni familiar sgt ngn hantaran org kawen ni...kalau masa akak abg ak yg dulu2 tu besenya diorg guna coklat biasa je...yg stick wane wani kilat2 tu...pastu coklat petak kecik2 tu...ha...pastukan diorg hias sdiri wat bntuk rmh la...gaun la...kan...tp sjak ada nye ferarro rocheir ni diorg lbeh suka guna ni je...rasa dia bes jgk...tp bg ak la...rasa die x se gah harga dia la...haih...x thu la knape...mngkin sbb kecik sgt kot...hahaha...kalu kawen ak la...ak nk bli strawberi yg salut coklat tu...ha...baru la org x pndang ak bsanding....nnti smua duk perhatikan strawberi tu je...xde la ak malu2 kucing ats plamin...okey...cukup berangan shahfri!!


5. choey choco...korang pnah mkn x bnde ni,...xde la coklat sgt...tp coklat jgak...die cam caramel..kacang..coklat...then jdlah choeey choco ni..hah hah...coklat ni mcm cluoud 9 yg besar sket tu...ape ye nmenya...tp coklat ni lg bes...sbb saiz die mini...sambil2 tgk tv ke mmg terbaek r...tp awas kalau gigi berlubang...ak pun x thu dadah ape yg ada kat dlm smpai ak pnah ketagih satu masa dulu...ak snggup kumpul duet smpai 2 3 ringgit semata2 nk bli bnde alah ni...mase tu 50 sen shari pun ssh nk dpt..haha...dulu ak slalu g kedai tu..ak rasa makcik tu pon dh muak tgk ak yg tiap hari nek basikal g bli coklat ni...ahhaha...satu tu seposen je x silap ak...


4. cadbury...coklat ni mmg sume org mkn...nak2 kalu couple2 nih...ahhaha...ada je la kiriman2 yg jnis black forest tu...sbb pompuan mmg suke bnde tu erk..ye ke?..haha..x kisah la..tp mmg sjk zaman skolah dulu mmg cadbury ni jd bhn pnting kalu bcinta...ye dak..ahhaa...kwn ak pnah suh ak bungkus la..buat kad la...ahhaha...ak pnah bace...coklat tu tanda atau simbol cinta...btol ke?...haha..mngkin sbb coklat tu manis..so diorg harapkan mcm tu dlm bercinta...aku?...ak x pnah bg kat awek pon...awek je yg bg kat ak...bhahahaha..tp kalu ak plak ak x brape suka sgt black forest tu...tp ak suka cookies die...ak ske mixed nuts..almond nuts...n ak rase lg bes yg kosong dr black forest kot....coklat cadbury ni kalau mkn bnyk2 muak jgk...teringat plak zmn menengah rndh dulu...kalau akak ak g bndr ak slalu la kirim coklat ni....yg kecik tu kan 2 rnggit lbih je..pastu masti penuh je dlm fridge tu...sorg satu beli ni...al-maklum la adek bradek kome ni ramei..


nmpk x putih2 tu..
3. tobleronce....seingat ak ak start suka mkn coklat tobleronce ni mase akak ak g langkawi..langkawi kan mmg bnyk coklat...murah..bebas cukai kan..knape coklat ni bes...sbb kalu korg prasan dlm tu ade bjik2 halus clr putih...ak pon x thu ape...tp ak suke gila..kalu mkn coklat ni msti ak cairkan dan telan coklatnya dulu..baru lah ak gigit bnde putih tu..bes kot...ggt kat hujung gg..gg kapak tu..kenyal pon ade...hahaha,,,try r...u will love it..hahaha



kit kat bites

2. kit kat...kita brehat sbentar bersama kit kat,,,kata2 tu mmg famous smpai skrang kan...ak x thu lah knape ak suka sgt mkn kit kat ni...ak raselah...biskut die yg jd pnyedapnya...biasa ak beli yg 'stick' besar tu...baru puas hati...kalau stakat yg kecik2 tu lekat celah gigi ak je...kih3..tp berbeza plak kalau kit kat bites...ha...kit kat bites ni kecik2 je...mcm buah guli je...eh kecik sket...sdap dowh...ak br je merasa kit kat bites ni....rasa skali trus jatuh cinta...wah....cnta rase ptama lah katekan....ahahahha....





1. kisses...okey coklat ni kecik tp teramat bes...dengan caramel kat dlmnya...cukup krimnya...fuh...x silap ak ad mcm2 jenis..ade yg inti kacang, caramel, coklat..mcm2 rcara dia balut pun unik...nk bukak kene tarik tag kecik tu dulu...hishh..kecur plak air liur ak nih....nk menitik dh ni....btul la org tua2 ckp...kecik2 cili padi....erk..tp cili pdas...coklat kisses ni pds ke?...x kisah la...yg pnting cklat kisses ni mmg bes...tp ak jrg jumpa la cklat ni...ke mata ak yg rabun?..ntah la...ade x sesapa yg nk blanje ak kisses x?...eh, kisses tu ciuman kan..ciuman pun sesedap coklat ni ke?...

Monday, November 8, 2010

17 crite yg bes dan kurang bes.!!

crite x brape nk bes

1. crite yg plakon tu x buat ape yg die ptot buat,,,kalu crite mcm ni ak la plak yg beria2 suh watak ni wat mnde ni...wat mnde tu...yg baek mcm malaikat...yg jahat mcm setan..huh..ahhahaha...cnthnye cam cte bwng merah bwng putih versi indon yg ngetop satu Malaya dulu...kan si Bwng Putih tu cam buta tuli je...si pnonton ni la yg bria plak mrh mngalahkan watak2 utama tuh...tp cte2 camnilah yg ak duk hadap xnak miss stu episod skali pon...hahaaha



2. bile mane crite tu terdiri dikalangan pelakon2 kayu yg tercegat mcm kat tasik kenyir tuh..hahaha...kadang2 nk gelak kuat2 pon ade...yg lbeh annoying nye bile dialog sedeh tp muke kayu slambe...huh...tensionnn...air mata nk kluar pon bleh tersedut balik..hahaa...besenye....bnyk kat iklan2..bhasa kbangsaan lah ape lah...msj tu mmg bgus..tp plakon tu yg wat msj tu x smpai...tp ak sokong iklan rokok..mmg superb r..kalah drama kot..



3. crite2 yg hero2 die ade kuase superb luar biase..n...plakon laen pon ade kuase gak...sng crite...crite ni ak kategorikan crite2 kuasa karot marot...ni besenye cite melayu...kuasa yg x mnjd..ak bkn tuju kat cte superman, cicakman, plastik man, or kappow tu skali pon...tp sbgai cntoh mcm cte Arjuna kat tv3 tuh...walaupon ak x pnah tgk satu episod penuh pon tgk iklan pon dh ckup mnggambarkan annoying tu....mula2 ak ingt cte tu psl panglima zaman dulu..its ok lah kalu mcm tu...tp ade plak ak tgk pkaian plik2 ntah dr gurun mana lah....pastu kuasa melampau2..dh r kuasa cahaye2..api2..kalu tuk bdak2 yg suke atromen tu ok lah kot...tp xpyh la tayang mlm2...ye x...?



4. bile cte tu ak pnye lah beria2 nk tgk sbb bile tgk trailer punye lah best...tp ble tgk...fuhh.."camni bleh wat filem?,,hntr tuk tyg kat Tv3 tuk slot Cerekarama pon x lps.." cte2 camni mcm xde modal nk wat jln crite...cnnthnye mcm crite senario asam garam...trailer mcm bes...lawak je...bile tgk rupenya semua yg lawak dh ada dlm trailer..baik tgk trailer jr...kesianplak  kat sape2 yg pegi tgk kat wayang...crite ni lwk pon x bes sgt...lwk yg dh lapuk...x mcm senario dulu2...'lagi2 senario' ke..'senario lagi' ke...lyn jgak..

5. crite yg alih suara jd melayu...ni mngkin faktor suara tu yg annoying...korang igt x dulu2 ade cte kat Tv3 n astro pon ade...biasenye bnyk crite2 Latin...yg telenovela tu...dulu akak ak suke sgt crite ni...ade satu crite tu...dgn ak2 pon skali tersangkot nk tgk...ahahhaa...tp skrang bile tgk blik sumpah rase nk baling je tv tu...ahhaha...jln crite bes...tp suara tu yg x boleh bla

6. crite2 yg meleret2...crite mcm ni mula2 bes lah..pastu lama2 dh mcm siot...ak rs mngkin pngarah2 ni tgk rating crite diorg naek...so diorg truskan tmbh episod...dlm keterujaan mnyambung tu x sdr yg plot cte dh tebengkalai...smpai pnontong pon x boleh agak bile nk tamat...mcm xde tema plak..kalu korg igt dulu ada satu crita yg nk wat kat RTM..'Mahligai Gading' rasanya...mula2 ckp nk buat smpai 3 thun bru tamat...x ke gila...last2 x smpai 2 bln kot dh x tyng dh...hahaha...hangat2 thi aym je..

7. cte anime yg suara jepon...fuh...nk kate ak x ske anime x jgak kdg2 lyn je naruto tu,,,nk kate ak ske x jgak...kdg2 mnyampah jgak...kalu suare melayu ak bleh la lyn...tp kalu suare jepon amatlah annoying ok!..nk bace subs pon celaru...ahahha...kdg2 ak x pham knape org minat sgt bce komik anime kat intrnet...bg ak plak tgk gmbr anime tu pon xde selera...

crite yg ak suka!!

1. cerita2 yg bila sempoi..lawak pon sempoi...yg dkat ngn khidupan ak...kalu tgk crite gni ak rase mcm nk je smua tu blaku lam hidop ak...kalau crite cam ni ak mmg xnak tggu tamat lah...kalau tamat pon harap sgt2 pngarah wat tuk season 2 plak...cnthnye mcm crite Dunia Baru...sempoi...alam bdak remaja..psl universiti..so akpon ag smgt lah nk blaja mase tu...sbb dkat ngn dri ak kot...hahaa...kbnyakan crite2 bdak2 u ni sume ak tgk...termasuklah crite Impian elyana...haha...walupon cuma 15 mnt sehari...

2. crite yg gaduh2 lompat2 lari2...pastu ade kuasa best....tp bkan kuasa mngarot ok...bkn yg mcm kluar cahaya mcm atromen tuh...cte atromen xpe r...haha...cte camni kalu tgk yg 2 jam pon ase cam 2 mnit je...padat ngn aksi2...so smua crite2 yg thriller, action2 tu mmg ak suke!!...tp biasanya...crite omputih je yg bes kalu jns camni...filem malaysia bkn x bes,,tp x segempak diorng lah...truskan berusaha ye...cte omputih tu bes sbb diorng teknologi dh cnggih..so nmpk real...

3. oleh kerana ak ni dlm kategori lelaki jiwang...so mmg ak suke tgk crite2 romantik2 nih...kalu romantik komedi ag bes...xde lah serius sgt kalu tgk...hhahaa...cnthnye crite Adamaya, Im not single n Cuti2 cnta tuh mcm bes je...ahhaha...kne tgk nih...kalu cte2 romantik yg serius2 plak...ak lbeh suke crite yg ade something yg ak dpt...bkn kisah cinta je...cnth nya mcm ayt2 cnta, chinta, ketika cnta bertasbih...besenye cte2 romantik serius gni korang akn tersenyum bkn sbb lwk tp sbb jiwang...ahhaha...n cte gni gak kalu hayati btol2 ade la ilmu2 yg bkl korang dpt..cm crite cnta islamik msti pnuh ngn hadis kan...cam crite Chinta tu mmg lah x de hadis sgt..tp ade la kate2 smgt sket...cte jiwang ni bkn nye gatai nk berjiwang je...tp ade soal2 khidupan sbenarnya...



4. cte lwk..ade ke x ske cte lwk...ni xyah kmbng bnyk2 r..sbb sume org suke...cnth cte, remp-it, adnan sempit, scary movie amatlah best...'open minded sket ye!' dunia baru tu pon lwk...lwk die lwk yg mmg mjadi bknnya dibuat2...cte lwk bdh pon ak ske..tp x mlampau...crite lawak bodoh tp x brape nk bodoh...crite ni cam chaperela, spontan, bang2 boom gtu r...ske dowh tgk org terkena nih...aahhahaha...ak mmg suke kalu tgk org diperbodohkan...tp x ske r kalu ak diperbodohkan...ahhahahaha...tp sume tu just for fun je...

5. crite hantu...dulu ak ni tkot gak,se kcik2..ade tu ak tgk cte hntu..pastu ak g tnds kat dapur..kluar tnds abg ak tercegat dpn pintu sbb nk usik ak...kuntilanak btol..hahaha....skrang ak mmg ske tgk cte hntu...n x tkot dh kalu nk tgk tu xde hal lah..jgn real sdh..ahhaha...mngkin sbb ak msuk asrama so dh kalis lah ngn bnde2 gtu...kalu cte hntu ni..mmg indon n thailand terbaek r...melayu no 2 kot...haha..tp niyang rapik pon seram gak...kalu cte omputih mmg last skli kot thp seram die..haha...ye r hantu omputih habis2 sgt zombie...ye x...ahhaa..tp kalu cte bunuh2 omputih tu seram jgak mcm 'saw'...hehe



6. cte2 yg ade bg tip2 nk buat something..cte ni besenye tuk bdak2...kalu korg tgk kat channel ....... tu ade crite 'fingers tip' walaupon cte tu khas tuk bdak2 tp ak ske tgk...sbb die ajar camane nk buat bnde2 yg kire cool drpd kertas, gnting, gam, dan sbagainya...kdg ade gak die aja wat mnde bodoh yg akn mnyemakkan rmh korg...tp kalu tuk bdk mnengah rndh nk apply tuk mggu sains math tu ok r...crite 'clever kids edisi malaysia' tu pon ak tgk..pastu cte2 cam 'how its made' 'how they do it' kat channel discovery tu bes gak...cte 'dirty job' pon bes seh...cool...sbb cte2 camni tunjuk bnde2 yg dkat ngn khidupan kite tp kite x thu mcm mane diorg buat mnde tu sbenarnya...mcm cte 3R pon ak lyn...releks, respek, respon...cool dowh..sbb cte gni bg mnda kite terbukak kpd dunia luar sket...kalu korg lyn 3R tu thu la camane critenye...remaja pon bes...

7. crite siasat2 ni pon ak ske...termasuklah detective connan yg cartoon tu...tp translation suara melayu okeh..!!..tp ak slalu dgr n bce org ckp CSI tu bes gile..ahhaha...tp ak x thu knape ak x pnah bjaye tgk hbs satu episod...walaupon dh cube memakse sdaye upaya tp ak masih gagal...sbb time cte tu start lah cte2 yg lbeh mnarik bermula...ahhaha



8. cte2 relek2 yg panas2 pon bes...cnth cam melodi, 999, bersamamu, aduan rakyat..tp skrng ak mls nk lyn sgt...sbb bnyk dh mngarot2...mcm bersamamu..dlu bleh la org miskin btol2 miskin...tp skrang dh mcm bkn org miskin pon ade..astro kat ats atap jgk...mngkin faktor ekonomi mkin baek kot...sbenrnya ak ske cte2 yg corak gni sbb bile kita tgk..kite akn mnilai..n mngutarakan pndapat walaupon diri ak sdiri yg dgr...ahahahha...jgn tdur lg tu bes gak..sbb lwk tu dr krenah2 diorng yg spontan..

9. final pnye...cam juara lagu tu..nk tgk sbb prsembahan diorng kan gempak2...pastu cam abph..artis ni slalu la dress up gns2 pnye..nk tgk liyana jasmay, tiz zakiah, lisa sume 2...hahahaha...then msti r nk tgk sape pling popular..mane la thu thun dpn turn ak plak..xde la gabra sgt nk amek trofi..xgitu?...knape xde cte sukan dlm list ak ye?..sbb ak mmg x mnt sport...kalu bola pon ak x tgk sgt...tgk jgak...tp yg final je r...ahahahaa...hurmm..smgat ksukanan ttp ade sisitu ye..

10. ak mmg suka sgt tgk crite2 traveling ni...x kiralah kemana die pergi...yg melancong r...bes kot..x dpt pegi pon tgk tv ckup r...xde la kmpunana sgt...ahhaha.. kalu dulu ade kat tv8...'destinasi bajet'...die akn kluarkan duet dlm rm300 je tuk bcuti 2 hr 3 mlm..mcm bg tip nk bjimat r..sempoi..die pg psr mlm sume2 tu r...cte mcm jln2 cr mkn pon bes...sbb ak mmg ske mkn...so kalu crite chef wan msk2 tu pon ak tgk je...tp xde la smpai setengah jam sbelum start ak dh ready ngn pen dan kertas...ak nk tgk mkanan je...BKN nk blaja..!!..ak tgk pon kalu xde crite sgt...so lyn je r...mknan die bes lah..

Sunday, November 7, 2010

drawing

bnyk bnde ak nk post..hoho..tp ak tangguh dulu..sbb skrang ak mula mngorak lngkh tuk mlukis dlm PS...so stiap entri akn dtg..ak nk compile kan skali dgn illustration tuh,,..spaya entri lg nmpk mnarik...esok mngkin 1st entri bersama drawing ak akn poxt..wah ttibe ak rase mcm ak menulis utk 1000 follower plak..hahahah

Wednesday, November 3, 2010

tentang impi dan harapan..

hoishhh choiii...pointer ak rndh seh...sbb mls ni....huh...serius dowh...ak mmg bnyk maen....huh...pas spm ak nk sgt g oversea....pastu x dpt..sbb kmia n addmath ak b...choiii..tp tu ak dh cbe sdaye yg ak bleh...so ak x rase sgt...

asasi...nk mnyesal x gune...tp brguna jgak..kalu x mnyesal xlah ak sdar....huh...psl oversea tu...mase pas spm tu ak just suke2 je, sbb nk rase g oversea n sbb tu slh satu mission ak......pastu bile dh x dpt..ak lupe jap psl tuh...tp bile ak bce blog zack tuh rase nk g oversea nek blik...tp mase tu ak dh pkir mrkah sem 1 mmg x cukop....arni ak jd rebutan sket..haha...ak tkan button on9 kat chatting box je trus pminat ak tny..."mg dpt brape".."camne bro"...fuhh...ak x snggup nk truskan berdialog..


dulu mase ak dr skolah rendah ag..ayh ak ade ckp kat ak...ak igt ag mase tu ak tgh breakfast nk g skolah ni...ayh ak ckp ak kne bertanding ngn akak n abg ak..mase tuh abg ak blaja kat sm teknik trg...mase tuh abg ak pling ok kot..so ayh ak ni slalu la ckp...tgk abg...result ok je...tp mase tuh...ak mmg rase cam ayh ak bayes gile seh...pastu bile ak smakin membesar n matang..ak mula pkr..."weh xkan ak nk kalah ngn die kot!"...hahahaha...mase pmr target ak nk lpas die je...die 7a 1b....perghhh...yess...bjaye,,,mmg ak ske gile kot...walaupon xlah ak mng tp kire puas hati r sbb ak dh kire cam selevel ngn die...heheehe...pastu mase spm pon ak mmg nk atasi die...snggup ak nih p slongkar sjil die nk tgk mrkah2 skolah die...aahhaha...kali ni ak mmg btol2 btjaye atasi die....pendek kate die tuh bleh dikira inspirasi yg secare x lnsung r....huh....harap die x bce mnde ni...kang bngge dlm diam pulak...tp skrang ternyata ak dh hampir kalah....matrik die final 3.5 above asenye....gile...part ni mngkin ak dh klh...siottt...huh...die ade dpt 2 3 kali dekan mase degree..fuhhh...ak????...seribu pertanyaan terungkap...choiii...mnyesal pon x gune...huh...mngkin skrang pon ak dlm culture shock ag...choiii...tp ak harap result ni la yg akn kejutkan ak...tp ak mmg slalu gni...ak mmg x score dr awl...time last2 br ak naek..dr pmr...mase f3 br ak wat btol2..spm...2 3 bln sbelum br ak wat btol2..tp asasi ni...mmg kne dr awl...dh la 2 thun je....choiii

master...!!..die x amek master walaupon ditawarkan..tp ak nk ke ambek master...ak target smpai degree je kot....tp why not kalu tu je jln ak nk lbeh bjaye....so ak mrancang..kalulah x dpt smbung kat oversea mase degree...huh...mmg x kot...so ak nk cbe lah plak tuk master...huh....btw..ini prancangan je...g oversea tu slh satu impian ak kot....stakat ni pe yg ak rncang psl impian run smoothly  je...tp part g oversea ni dh bnyk kali tertangguh..dr pas spm...pastu degree...last2 target smpai master plak...fuh...xkan ak kne wat PHD kot...gile...mcm la otak ak ni mngadap buku je kjenye..mmg x kot...

td akak ak ckp....ak je yg tggal lg...so nk tgk ak je la pg oversea tu...huh...adekah itu satu beban?..oh x...ak pndng bnde dr sudut cabaran...tp bjaye ke ak...tgh ak duk relek kat umah kkak ak tu..ttibe ade satu lori dtg antar paip...ade sorng mmat ni ygt klua...ak knal gak lah..kenalan je...x smpai thp kwn pon...so ak wat bdoh je r...die tu skolah ak dlu...dlm hati ak duk pkr....diorg cam enjoy kje gtu...fuhh..skrng bleh la...mkn mnum mk bpk tnggung...nnti nk kwen pulak...fuhh...kais pg mkn pg...kais ptg mkn mlm...nk ke jd gtu...tp mngkin brkat usaha kras die nnti mane thu jd tokei plak,,,n mngkin lbh bjaye dr ak....tp ak xnak mncipta kjayaan yg mcm tu...ak nk mula dr satu ilmu..cewahhh...ape cewah2 ?...serius nih,...! ...ok...kan ak pnah ckp yg ak ni jns makhluk yg mmpu mnukarkan mslh kcik jd besa...sme gak la ngn situasi skrang....mmg ak jns pmls...tp ak pkr tntng mse dpn ak ok!!...tntng mkn pkai ak...ank bini ak...mane nk bli kete ag...rmh ag....ak x pnah mind set kan mcm ni..."alah study relek2 sdh....lulus tu kire ok lah...pastu kje...asal dpt mkn mnum hll tuk ank istri ckuplah"...choiiii...ak bkn bersifat bgitu....bkn nye x bersyukur,,,tp tu lah realiti dlm alm millenium ni....nk xnak ak kne wat jgak...even ak x dpt nk g oversea pon, jnji dpt scholar ckup r...at least save la duet...

ketika cinta bertasbih

ak ske olah crite skrang...ahahha...dan skrang crite ketika cnta brtasbih...cte ni pnjang..ak olah dh mcm cerpen plak...bg korang yg ske lyn cte2 cam ayt2 cnta tu...tgk r cte ni...bes wa ckp sama lu...kalu nk tgk ngn awek kat wayang tu...pkir 2 kali dulu..tp cte ni dh lame kot...ahaha...bkan ape..tkotkan masuk pgg tgn...duk couple seat...bile dh abis...jln jarak spuloh meter...hahaha...ahaha...gurau je...pe slhnye..sweet kot...lalalala

cte ni ade 2 part...part 1 ak dh tgk sminggu lpas kot...smlm br pas abis tgk part 2..so sumenye lam 4 jam...fuhh...kalah cte industan...cte ni..sgt islamic...sgt cool...sgt sweet...sgt bes...pnuh dgn ilmu....hadis...n semua yg hampir dgnnye...jiwang...ntah nk kate jiwang x lah sgt kot...ni cte percntaan islamic kot...mane ade pgg2...pluk2 kiss2 sume tuh...ckp pon x pndang mate...lalalalla....tp serius dowh...cte ni setanding ngn ayt2 cnta kot...ntah bes lg kot...ahahha...kalu korang bce habis olahan ni then korng ckp bes...bile korang tgk berlipat gnda bes...dan kalu korng ckp x bes...x btol..mngkin olahan ak yg x bes...tp cte tu mmg bes...fuhh...smngat promo nih...mcm filem ak plak...hahaha


part 1
camni cte die...azzam ni blajar kat al-azhar...tp die org susah..smbil die blaja..die ade wat bakso n tempe kat sane...jual sesame org indon sane...die ade kawan baek jgklah...furqan...pastu kat sne jgak ade sorng mnah ni lawa gak la...eliana....free hair...artis...bese la..sosial sket..furqan ade ht gak kat die ni...eliana plak cam suke kat azzam...ok korang just imagine...student al-azhar kan...mane ade nk bcintan cntun nih...kalu nk...tunang, kawen...sanggup?...ahhaha...si azzam ni baek ngn pakcik ni...kire vateran indon kat sane la...one day...pakcik ni suh azzam mlamar sorg pompuan ni...anna..die ni blaja kire tggi dr azzam...thun akhir dh..azzam pon trus suh ustaz die lamarkan...tp sayang...anna tu furqan yg lamar dulu...azzam kcewa kot...even die x pnah tgk n knal pon ppuan tu...pastu satu hari lg...azzam jmpe sorg pompuan lam bas...bertnya kat mane kdai buku..indon jgak...
pastu bile azzam dh blik dr tmpat yg die nk pg sblum tuh die nmpk ppuan td menangis ngn kwn die tp jln....azzam srh driver teksi tu brenti...rupenye...ppuan td tu ttinggal beg die dlm bas,,,tmpat org mmg ssah la kan...azzam pon cbe tolong...die suh driver teksi tu kjar bas tuh...akhirnye bjaye lah...

lagu sket


mase tuh timbul lah bibit2 cintun antare due hamba nih..sbelum azzam blik...ppuan tu smpat tny nme die...azzam ckp "Abdullah"...trus die tgglkan ppuan tu...hari demi hari...satu hari ade satu majlis untuk anna...ppuan yg azzam nk pinang mule2 td tu sbb die dh bjaye mnghasilkan kajian kot...mase tu azzam lalu kat tp bngunan tu...so die tnmpak banner...ade nme anna...die pon g la try tgk...rupe2 nye...anna tu lah yg die dh tolong hari tu...skali lg azzam kecewa...pastu kisah furqan ni plak....ank org kaye...mase tu cam final exam kot..ntah la...die pon g sewa hotel..alsan sbb nk ketenangan...ntah camane lah ade minah ni italiana nme die....wat jht kat furqan...die ambek gmbr bogel furqan..n ugut furqan spaye bg die duet..camne die masuk blik furqan pon ak x thu...furqan wat report...pastu mnah tu ttangkap lah...polis tuh suh furqan check HIV..dan2 je positive...azzam pon dh abis blaja...so sume dh blik indon......

part2
sbelum azzam blik...anna dh blik dulu..anna ni dh terkenal...nk djadikan crite....die jd pembimbing kot kpade adek azzam tuk hasilkan novel...bile adek azzam glamour..tempiasnye adelah kat anna jgak..adek azzam ni adelah cte psl abg die...die bgthu nme abg die kheirul azzam....walaupon diorng blaja kat tmpat same...tp anna x pnah knal sape kheirul azzam...yelah..yg die thu tu...Abdullah....azzam pon blik indon..blik ngn eliana...so ade skali tu eliana g mlawat kat rmh azzam...eliana ni baek walaupon die x lah baek sgt dr sg agama...pastu lam mase yg same..anna dtg rmh diorng gak...sbb nk hntr kad kawen die ngn furqan..mak aih sbelum die trime tu bnyk kali die tolak lamaran org...ngn furqan pon ade la syarat2 yg menepati syarak yg die ttapkan...so hr tu...anna ni terkejut lah...sbb die thu bkn azzam tp Abdullah...mak die pon jwb.."ia dong, Abdullah Kheirul Azzam"....terdiam disitu...mak si azzam ni nk sgt menantukan anna...tp ape nk buat anna dh nk kawen pon...eliana ni plak dh mmg mngaku sukekan azzam...tp mak azzam x bkenan lah...hr yg dtunggu muncul...anna n furqan nikah jgak...azzam mmg sdeh mase tuh...dr riak muke anna pon nmpk yg di sukekan azzam jgak...tp apekan daye...die trima furqan seadanya n pcaye tu jodoh die...'mlm ptame'...heheh...si anna ni litup pkai telekung semayang...furqan plak masuk je blik tros nk g bkak tudung anna...anna diam kjap...then berkate.."kite smbahyang dulu yok"..ahhaa...gelojoh seh...hahahaha...pas smyang tu anna dh ready..tp furqan bkan lah zalim...die x snggup sbb tkot HIV tu merebak...6 blan kawen...anna hampe...sbb die maseh suci kan...die crte la kat mak die...die bntu..x thu knape furqan jd camtu...anna ckp..die igt furqan gay sbelum ni...tp furqan x mngaku...yelah..xkan snang2 die nk ckp die ade HIV...Azzam plak x putus ase cr jodoh......time die nk..mk die plak x stuju...dan begitulah...akhirnye...muncullah fifi...comel syial..ak tgk pon terpikat...ahhahaha...then bertunang lah..oh ye,...care diorng kan...mase tunang ppuan tu akn ckp dpn org rmai yg die trima lelaki tu sbgai tunang..berbeza ngn akad nikah...n kalu kite pon time tunang si pompuan bisu seribu bahase je kan...bsalam n pkai cncin je...satu hari...furqan n anna g bln madu...yg kali kberapa pon x thu...mlm tuh...anna siap pkai bju kawen diorng ag...dgn hrpn die disentuh lah mlm tuh...tp...akhirnye furqan crite sumenye..anna mmg xleh trime hakikat..die igt furqan pnah berzina dlu...sdeh syial mase tuh...furqan tu pnye lah baek...anna mntk cerai....gaduh lah sket mase tuh...tp gaduh diorng bkn bodoh2....ayt yg tersusun rapi..penuh hadis...firman2 sume kluar...termasuklah ayt ni dr anna..."pernikahan yg bisa mnyakiti pasangan itu haram hukumnya, kamu tahu itu"...perghh...mase tu ak pon tersentap...furqan stuju nk ceraikan anna..tp ade 2 syarat...ptame...sbelum cerai die nk cium kening anna sbagai tnde mmg die sygkan anna...kdua..smpan rahsia tu...anna tkot jgak..tp die rela...anna pjam mate...tp furqan tu ckup baek...die x cium anna.."kamu boleh pergi"...make bercerailah dgn talak 1...

berbalik kpade azzam...azzam ngn  mak die pergi rmah anna sbb nk mntk ayh anna jd pemberi nasihat lam mjlis akad nikah azzam...tp ayh anna tolak...mak die mrayu2..ayh anna ttp ngn kputusan die...lam pjlnn blik...diorg accident..mase tu nek moto...hujan plak...mak azzam mninggal...azzam plak patah kaki...tenat gak mase tu..mase azzam sdr..adk die x bgthu lg yg mak die dh mninggal...ade aritu...fifi ngn kluarge die dtg mlawat...azzam bgthu fifi...kalu x snggup tggu xpelah...die lpaskan fifi mase tu...fifi ckp die akn cbe setia pde azzam...pdhal pth kaki je kot...ahhha...ok abaikan psl tu...furqan plak mase tu sbok ke bbrape buah ngara...check pnye check rupenye die xpnah ade HIV...5 buah ngara kot sme kputusan same...berbalik kpade azzam...ok..eliana ni x thu pon mak azzam mninggal...tp die ade jnji ngn mak azzam...nk pkai tudung bile dtg lg rmh diorng...utuk mnunai jnji eliana g r rmh diorg lpas blik umrah...eliana dh berubah n bertudung....jeng3...hahhaa...pastu, mase azzam dh pulih r sket...die trime srt dr fifi...katenye mak die suh kawen ngn org laen...azzam pon logiklah kecewa..lalallaa...lantas cincin yg dipulangkan bsama2  srt tu diberikan kpade ayh anna...dgn tujuan spaya ayh anna cr jdoh tuk die...lalu ayh anna menceritakan psl sorg ppuan ni...lmah lmbut...solehah...pastu kawen...tp 6 bln cerai sbb laki tu x bg nafkah batin...ayh anna tny nk x?...azzam pon trima je sbb yakin ngn ayh anna...ayh anna suh dtg solat maghrib kat surau rmh die..then lpas smyang tros nikah...ahhaha...mcm lawak tp tulah yg blandaskan syriat...azzam tny sape ppuan tu...'Anna Anthakhairulnissa'...anna mase tu mmg dh curi2 dgr...azzam gembire habis...anna sujud syukor..perghh...mase tu ngn ak2 mngucap...alalalala.........haaha....okeh ni babak malam ptame...ak rase kisah mesra pintaan lam cnta ni wujud kat scene ni je..pnyelah islamic...diorng pnye bergurau...wauuu...ngn ak2 angau...lalalala...tp kan...sbelum pape terjd...azzam ckp kat anna.."kita sembahyang dulu yok, selesai sembahyang........" anna plak sambut "selesai sembahyang apa?..." wajah nakal disitu..okey...tettt..ak x nak mncemarkan fkiran korang psl cte nih...dialog dorng hbis stu je...ahhaah...furqan plak g r blik rmh anna dgn harapan nk rujuk blik...tp nasi dh jd bubur...lam mase yg same eliana dtg rmh anna gak sbb nk ucap tahniah...hahhaa...then phm2 r...

msj: kalau jodoh dh tertulis...kemane masuk kluar pon ttp akn smpai....

Tuesday, November 2, 2010

farahdhiya...drama!

hoishhh...bnyk bnde nk post nih...kalu korng prasan msti ade noti yg tajuk 'ibarat mnghusung keranda'...hoishhh...tp ak smpan kat draft dulu sbb xleh upload pic....huh...so esok kot ak update yg tuh...arini kuar result dowh....gile....oh ye psl tjuk nih...ak x thu lah knape ak x ske sgt farahdhiya lam cte chinta....sumpah walaupon die watak 'baek'...n bertudung....tp muke ko nmpk plastik gile...arghhh...ko xsesuai ngn watak tuh....bek bg awek ak blakon je...choiii...woih...hahahhaa...btw mngkin sbb faradhiya slalu bw wtk jht kot sbelum ni...n walaupon fasha sandha tu jht tp mmg lawa bile pkai tudung....ahhahahhahaha...cite ni bes dowh...sbb jln cte die x mcm bese2....ak ske crte berbelit2 nih...hahaaha....bkn cam cte tv2 tv1 yusof haslam tuh...si capek lah...ahhaha...melalut2...kadang2 smpai stahun x abis...modal cte...bisnes...cnta..gaduh...mertua...skandal...hoishhh...pape jeh...cam cte sembilu dulu...bapak lah mleret2...gaduh baek gaduh baek...btw ayh ak penonton setia dulu dowh...ahhahahaha....tp xpe la...ade je org ske cte die...agipon yusof haslam tu vateren kot..bnyk jasa uh...hahahaha...oh ye...ak sdeh dowh tgk cte kat rtm...cam xde modal sgt...kalu time sedeh siap ade trademark ag...musik same je...hoishhh...kalu dgr musik tu kat mane2 otak ak trus tringat drama rtm...ahahhahahaha....hishh...ape ag erk...ha...cte ponti anak remaja tuh...hahaha....br tgk se episod..tp cam x sesuai sbgai drama melayu lah...ahhaa...btw...ak nk cube tgk gak...sbb liyana jasmay ade...hehe

ak skadar menonton je...x pndai pon nk wat filem ni...hahaha......