Monday, November 22, 2010

bersabarlah

senah (meraung kesedihan): laki ak dh xde..kalau sbelum ni, dialah tempat ak mngadu
zana: SABAR lah senah..setiap yg bnyawa pasti akn pergi...

abu: mat, ak tgh down gile ni..awek ak lari tgglkan ak
mat: ha...ko biar btul..SABAR dowh, bunga bukan sekuntum...

zack: ape ak dh buat ni..result down gila bab...ak cam x lyk nk kwn ngn ko mad..
ahmad: eh ape pulak ckp camtu, SABAR lah zack, bnyk masa lg nk cath up suma tu

zali: doktor, mcm mana keadaan anak saya doktor, doktor, knape diam, doktorr...???
doktor: kami dh jube sdaya upaya, tp tuhan lebih sygkan dia...encik bnykkan berSABAR, tenang

shark (sound kat sorang mamat kat kampus dia): weh, ko agak-agak r.. ko x puas hati ape bhai.. gua tgk lu cam bengang sgt ngan ak an..pe mslh ko ha??
awek shark: eh U ni...jgn la lyn die..SABAR ok..tahan sket marah U tu

suma org pandai ckp "sabar"...sabar sayang, sabar abg, sbar mak...tp time kne kat diri sdiri bleh x kita praktikkan besabar???....smua org reti mengucapkan.."sabar"...tp x smua org reti nk ber"sabar" bila bnde tu perlu kita buat...bila seseorang srh kita bersabar tu mnunjukkan seseorg tu concern atau bersimpati kat kita...tp hakikatnya bukan mudah kita nk amalkan "sabar"....lbih2 lg bila keadaan kita yg bergaul emosi..kan?..tp kadang2 org x mampu nk tolong kita bila dlm susah...so diorang hanya mampu mngucapkan sabar...ye sabar separuh dr iman...tp point yg ak nk smpaikan kat sini x smudah ABC kita nk berSABAR..

kalau korang rasa ak ckp ni salah..SABAR lah ek...laen org laen pndapat..SABAR separuh drpd iman..SABAR ye..blajarlah untuk bersabar walaupun sukar..

No comments: