Tuesday, November 23, 2010

beza cinta, sayang, minat, dan suka

sedang ak asyik berjalan2 di dinding facebook..(saya cicak man sbb tu bleh jln kat dinding)...ak jumpa note ni...mngkin korang dh bace pon...tp ak sje nk ltk dlm blog ni..dan saje xnak share kat fb..slama ni kalu bace novel ke (ak bace novel??) slalu diorang ckp yg suka dengan cinta laen....ak pun yg xde ilmu cintan mnyintan ni mcm bersetuju la walaupon x tahu lansung sblum ni...hahaha...tp sbelum ni ak ada dgr  n bace yg suka tu x tahan lama sbb kita suka klebihan kat seseorang tu...tp kalau cinta kita x boleh nk menyatakan sbb2 kita mnyintai org tersebut...ak duk pkir jugak ape itu beza cinta dan suka...jeng jeng jeng....okay..mungkin ini jawapan terbaik pernah ak jumpa...penulis ni ada phd dlm 'course love' kot...ahhaha

Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)


Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)


Suka - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)


Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…


jeng jeng jeng.....adakah anda sedang bercinta....hahaha...tp xde plak maksud benci..mnyampah and so over kan..hahaha...

slamat beramal

4 comments:

Tulisan Dari Manjung said...

bagus...aku setuju dengan ulasan tu......tepat sekali... :)

haiqal said...

Saya suka sayang.saya minat chinta.HAHAH.*Chinta lakonan pasha

cikdieyla said...

maksud benci..mnyampah and what so ever tu ko lah plak yg buat.haha
ape2 pon,nice one.haha.stuju3

shahfri shpie said...

yeahhh...trimas ye ats sokongn anda semua...wahh..rasa mcm ak je yg wat note tu..hahaah...

tulisan dr manjung: tq komen..

haiqal: chinta tu cantik dan
baek..'chinta' bukan fasha..itu berbeza

adila: ak buat?..haha akan dipertimbangkan...hahahaha