Friday, December 31, 2010

My Header Contest


(1)kowg buat entry yg bertajuk.."My Header Contest"
dan letakkan header yana yg kat atas tu...
(2)kowg follow yana k..
(3)kowg boleh letakkan header yg sedia ada kat blog kowg
atau boleh juga kalau nak wat yg baru..tak kisah k..
(4)header bebas..apa saja ..janji menarik lew...;d
(5)kowg boleh letakkan 1@2 header..ok..
(6)tinggal link kowg kat sini k..senang yana nak tgk..
(7)tag 3 owg ye..
Itu saja lah syarat2 nyer..yana akan pilih seowg pemenang
terlebih dahulu yana mintak maaf..hanya seowg yg yana
akan pilih..munkin semua cantik2 tp yana terpaksa 
pilih sowg sahaja k...


okay.....last2, aku masuk jugak contest ni..tetttt...lama dh aku usya blog Rieyana ni...nak masuk xnak masuk..nak masuk xnak masuk...sbb aku x rasa aku berkemahiran dalam header2 ni..tgk header aku dh la...tettt..tp aku suka header tu..aku suka simple...then..dah nk dekat2 tarikh tutup ni...effa..kenal...sila rujuk entri sebelum ni..die srh aku buatkan header tuk die..sila rujuk entri ni..then bila dh siap header tu..mcm okay la..so org ptama yg tgk adalah cik dieyla...lantas aku mntak pndapat die kalo2 aku masuk contest ni..so sbb die gak aku masuk kot..thanks atas slalu support aku..hehe..okay..aku sertakan 2 header tuk contest ni...oh ye..hadiah seratus owhhhh...wahh..tu pon kalau ade rezeki...tgk org laen terrer2 owh..aku baru je blaja nk wat header..okay..jom tgk header..


Thursday, December 30, 2010

header yg ptama aku hasilkan untuk org..


nak header percuma..bace entri ni sampai habis

hehe....haritu...ade sorang kwn ni...dia srh buatkan header tuk dia...so bila ade masa lapang..ak try la buat..then siap...mls nk cerita panjang..penat dh menaip dlm entri..'putus cinta dgn pegawai bank' td..luahan prasaan tu..so tgk la proses2 tuk aku hasilkan header ni,,,. layan~


serba sedikit tentang diri aku..=)..[post berantai]

mari sini aku nak reveal serba sedikit pasal hidup aku yang sangat TERLAMPAU ini...tett

actually...ahhaahha....hambe ni maleh bono nk menaip dah hari ni....tetapi...demi-mu...aku taip juga lah....lgipun dh lama orang tag aku..dah 2 orang pun..hehehe...so petang yg sejuk ni..aku menaip buat kali ke-3...layan je lah ye..


Nama penuh dan lengkap
Mohamad Shahfri Shpie bin Sulong Shpie
shpie tu nama wajib kluarga kami,,ahhahaa,,,

Tempat yg aku ingin lawati
Australia...sejak TV3 siarkan dokumentari bercuti di Australia dulu...terus jatuh hati nk g sana...kalau ade duit lebih..nk g bln madu kat sana...so sape2 nk g australia sila apply jd bini aku..hak3

Insan yg dirindui kini
Ibu saya meh....9 tahun je dgn dia..=(

Insan yg paling aku nk jumpa
Entah lah..sesape je la....kalau tanya aku bab2 ni..macam sape idola aku...semua2 tu..mmg susah lah nk bg jawapan..

Sekiranya diberi peluang bermain, anda pilih
Soalan ni agak mngaburkan aku..mestilah aku pilih nak main...xkan aku nk pergi study..dah nama pon pilihan...hahaha...tettt..tgk keadaan la..kalau esok exam..bodoh la aku pilih nak main..tp aku ni x tentu juga..

Sekiranya aku diberi peluang untuk tidak melakukan sesuatu, aku pilih
perkara pertama terlintas..aku nk ubah segala benda yg aku wat dulu..sejarah hidup aku..tp ada org cakap..tanpa sejarah buruk2 tu..kita x akan belajar dr semua tu...tetttt..so mngkin 'let pass by pass'

Selain menjawab tag ni aku buat ape
aku menaip lah...ahhhaha...berchatting dgn cik dieyla di skype..eh cam lbeh kurang je ayt..ahhahaa...

Makanan yg aku paling rindu
Spaghetti yg mak yaya buat masa bukak puasa dulu..sampai skrang rasa nk mkn...tp x beli2 pon lagi....sedapppppppppp

Keperluan yg aku perlukan kini
tettt....seseorang yg boleh bg aku x rasa bosan..dan selalu bercerita bnda yg aku rasa nk berkongsi..dan the love..tetttt

Lelaki atau perempuan idaman anda kini..
Entah...x tahu la....yg part idaman tu kalau bertukar jd impian mngkin ada jawapan...=)
Habit buruk aku
Mungkin berangan...erkkk..buruk ke tu....ye lah kot..sbb berangan bnda x pasti..tetttt..dan juga mcm bebudak tu..mls study..ahha

Anggota badan kegemaran aku
ishhh...ermmm...malu lah...ahahha...dada....tetttt...aku suka tgk dada aku sdiri...then aku prasan dada aku tough..padahal x lansung...kah9..tetttttttttttttttttttttttt

Lagu kegemaran aku skrang
x tahu banyak sgt...aku rush sbenranya ni,,dh maghrib..mls nk pikir..tettt

Tag 3 orang

Describe tentang orang yg aku tag
Yaya==sebab kalau dia baca ni..then mana lah tahu rezeki aku dpat la merasa spaghetti tu lg skali..wink3
Jiwa gua==sbb dia adalah kawan aku dekat palam yg aku kenal drpada blogspot...
Nina==sbb hari tu tag aku..tp aku x buat pon..sorry....xde masa lg..tettt...

Describe 10 tentang org yg tag aku
Eta...
1)baik..
2)memahami..
3)pandai ambek hati...
4)pemilik blog tali baru(xde idea..haha)
5)pemalu
6)die pernah bg aku pinjam external(juga xde idea)
7)dia susah nk senyum bila aku nmpk die
8)doe baik hati sbb pernah ckp nk blanje aku eskrem..wink3
9)aku dpt gambarkan die galas bes balik kuliah..tp lupa beg warna ape..klakar..!
10)bila chatting dgn die..aku suka part last..die akn bgthu yg die nk off9..walaupon dh sejam lbeh chatting dihentikan...then die wish slamat mlm..simple..tp aku suka sesapa je yg buat camtu..tp ak x wat pon..hahaha..thanks eta

Xerra
1)kenal kat blog
2)pernah jumpa kat rafflesia skali..then aku tgr..'ni xerra kan'..walau hakikat mmg dh sah2 tu xerra..aha
3)buat aku gelak sebab dia ckp die percaya psl kisah cinta aku..
4)dia buat aku nk bace balik cerita tu...
5)die buat aku berfikir 2 kali sbb die kate 'sweet'..ahhaha..okay..jgn prasan shahfri
6)die kwn kepada kwn2 aku
7)xde idea dh..sbb baru je kenal die..
=)

Tuesday, December 28, 2010

macam mana nak jadikan gambar korang sebagai satu lukisan kartun,,?? [part1]


mari bertutorial lg..hehe..kali ni aku nk ajar mcm mana nk lukis gambar korang tu kepada gambar kartun..kena guna pen tool...untuk dapatkan lukisan yg lg cantik..sila main2 dengan pen tool dulu..jgn risau..aku dh siapkan awal2 tutorial pen tool utk korang semua...click sini...oh ye..kalau korang buat x jd..sila jgn putus asa...sbb kekuatan yg korang perlu ade kat sini adalah pandai main pen tool dan bace arahan aku sefaham-fahamnya..selamat mencuba..=)..kalau x faham sila bertanya..



macam mana nak mahir guna pen tool dalam photoshop???


Monday, December 27, 2010

4 madu...


4 madu....baru je hbis tgk....meh nk cita sket noh....jln crita mmg sepenuhnya pasai poligami...tetttt...azlan n asrul...adek bradek tiri...bapak diorang kaya raya..harta 160 juta..tp dh mninggal..so harta tu jd wasiat tuk 2 org ank dia ni...tp bersyarat...diorang kena menikah dgn 4 org isteri...ank yatim..buta..janda...n last skali suka hati...tp ada la cabaran2 dia..mcm masa dan juga wang..jeng3...si azrul ni dpt la isteri2 yg baek2...walaupon sorang tu dh tua n sengau...si asrul plak dpt isteri2 yg cun melecun tp semata2 nk duit sejuta...so last2 si azrul bahagia dgn isteri2 die...tp si asrul plak..3 mntak cerai..kecuali isteri ptama dia je....antara moral yg nk disampaikan...kita x tahu jodoh kita..panjang ke pendek...mcm si azrul kekal...tp si asrul x kekal...tp ape sbb ayh dia bingung sgt suh kawen sampai 4..ha tang tu hang kena tonton sdiri la...

cita ni bes...mmg bes..lawak...tp ntah la..aku x rasa hepi mana tgk cita ni..tgk si azrul hepi mmg la best...tp mngkin sbb crita ni x seangkatan dgn aku kot..ak x nak sembang psl madu2 ni...tp the way diorang dpt kan isteri....

aku bg contoh...aku ni mmg suka bg contoh yg jauh sket mnyimpang..tp ade kesinambungan...okay...satu hari korang dpt satu assignment x kira la dr bos tmpat kerja korang ke lecturer ke..yg penting satu tugasan...korang ni punya semangat sampai x tidur malam...jln kerja korang bapak la panjang lebar...dh rasa perfect dh...kira terbaik la...then si kwn korang ni plak..simple je buat...sampai korang pon x phm ape yg dia buat ntah...ringkas sgt...tup2...bila kerja tu korang submit...yg korang punya kena reject....pastu dgn muka selamba kacang tanpa segan silu...si lecturer atau bos korang berdialog sambil senyum.."sila cuba lagi jgn putus asa"...kira kena repeat sem la ni....pastu yg kwn korang yg wat simple td senang lenang dgn jayanya dh berjaya meraih kejayaan dia....

tu kalau kena reject...kalau yg diam je lg la rasa hampa...kita punya duk bahagia tima nk submit tu...dh rasa cam assignment thp thesis dh...tp lecturer korang x ckp sepatah pon...wat diam je...at least bg la nasihat ke..ape ke..kalau korang ape yg korang rasa...tipu la kalau jawapan dr korang.."owhh..okay, usaha tangga kejayaan..cuba lg"...hey..kalau korang sekuat tu untuk berkata2 mcm tu SEBELUM korang bersedeh kecewa nk bunuh diri...aku tabikkkk sprinngggg r....hik3...

okay itu je contoh yg aku nk bg...so mngkin ade yg ckp..menda hape la yg aku mngarutkan ni....hahaha...kalau aku jd korang pon..aku akn kata bnde sama..n mngkin x blogwalking ke sini dh....tp tu kalau aku baca dgn biji mata semata2 la...jadi...dont judge a book by its cover...hampeh...so bace bkn hanya dgn biji mata semata-mata..bace dgn mata hati...sila buka minda ye kenkawan...tettt...

~sorry..mood aku terumbang ambing sket,,,aku manusia jugak...tetttt...smile..ceriakan hidup anda...entri ni xde kaitan lansung dgn assignment =)

Sunday, December 26, 2010

500 BLOG !


aku start berblog awal tahun ni...aku baru je nak naek dlm dunia blog..erkk..nak naek ke???..hehe...blog aku xde tema2 tertentu..so smua entri dlm ni berbentuk universal..kalau ada benda yg ak nk bebelkan maka aku akn menaip..kadang2 aku...aku suka post-kan hasil kerja photoshop aku...dan berniat untuk berkongsi sedikit ilmu dlm photohop ni..so aku mula membuat tutorial...mungkin la macam ada sambutan sket...stakat ni aku baru buat satu tutorial..dan masih dalam proses untuk tutorial seterusnya...tettt...kepada rakan2 follower..selamat berkenalan...

blogwalking bersama si comel Yiedpozi ...

[entri ni sangat panjang!!]
wahhh..dup dap dup dap......lalalal....hepi nih..smngat pon membara2..hahahaa...ape yg buat aku hepi..?..adakah aku telah berjaya merogol org???...ya...tidak tepat sama skali...ahaks3...

skarang hamba brada di kampung halaman tercinta...bukit kuang, kemaman, terengganu!!!...senyum sokmo deh..=)..agok2 kalu aku cakap teranung direct mg sume paham dop???...hahaha...aku sapa sini mlm smlm...dekak pkol 4 bru sapa...naek bah SP bumi...debor anya duk lam bah tu...mcm naek roler koster..ahahha


Thursday, December 23, 2010

blog die bukan blog bapak aku..!!

slmat malam....oh yeah...ahahha...sbenrnya pg kot...esok ade exam math...tp ak still boleh bersenang lenang goyang kaki menerjah ke blog2 anda yg best..biasa lah aku kan over genius..hak3...*tgn didada mat ke ats...

okay...dh brape kali aku mention..aku suka bace blog zack...tp skrang dia x update blog dia..x tahu lah knape...tp td...jeng2...ade lah mamat ni...die tggl link kat blog aku...aku buka..."oh die ni ke....hari tu aku dh komen yg theme dia lbeh kurang sama dgn aku.."...ak mls nk bace blog dia...tp slepas aku tgk tittle2 entri yg yg agak bes...aku pkse jugak nak baca...wahhh...best....hahaha...ayt2 dia cam gampang....ade makne uh...pedas je...ahahhaha..aku suka kot bace blog2 gni..yg brani menegaskan sape die..dan x hipokrit...yeahh...kalu suka ckp suka...x suka trus kutuk...hahahaha...tp jgn amal slalu...teringt plak isu "saya gay saya ok"...ahahhaa...cam siot...aku dh speechless x tahu nk komen ape dh...hak3...kalau korang x tahu psl isu ni..sila buat sedikit usya-an ke blogserius....oh..lupa plak...psl blog yg aku mention awl2 tu...blog aku bukan blog bapak kau...ahha...tajuk pon dh MCM bes...so sila usya...hahaha...igt ye blog tu blog die..bukan blog bapak kau atau blog bapak aku..hahahaha....



ok...slamat mlm yauwwww...nk tdo...

Wednesday, December 22, 2010

aku gelabah sbb follower naik!!

bermulanya dunia blog aku...=)

dah lama aku x update blog ni dgn idea2 bernas...mngkin mls...mngkin ilang idea..ntah la...2, 3, hari ni...tetiba aku rasa mcm x selesa nk update psl2 tentang2 diri aku..hahaha....kalau dulu..kwn2 aku je yg bace blog aku...it's oklah..mereka kenal aku..mcm mana aku...jahat baik aku...sengal gila aku..hahaha..tp skrang...anda juga turut membaca....tu pun kalau korang terdetik rasa nk bace...walaupon hnya 20 something je yg ak x kenal...tp aku still rasa tkot...hahahah...eh, korang jgn igt aku nk halau korang ye..hak3...aku suka kot..traffik naek mendadak..tutorial tu dh jd top entri...pling ramai org tgk...korang ni nk tgk tutorial ke..nk tgk model...ahahhaa..bak kata kwn aku..'jgn nakal'..nnti aku ltk muka korang plak...sila request..ni mcm xde yg berminat pon..segan plak aku...ahahah....tp tu lah...mngkin awl lg kot....so masih x biasa...ade yg follow aku sbb photoshop...thanks sbb support...hehe...nnti ade masa aku buat tutorial lg...hoooha...
tgk..!!..entri tutorial naek mndadak...then trun balik sbb x update..padanm muka..haha
ade sbb knape aku takut...sbb aku takot nnti korang ckp aku merapu...arghhhh,,,knape prasaan tu mnghantui aku...padahal ni blog aku kot...laalalala....hah...mngkin ade antara korang yg die punya follower dh beratus then follow blog aku...mngkin dihati korang terdetik.."alah gelabah dowh mamat ni..follwer baru 50 lbeh dh kepoh"..erkkk...hahahahaha.....ermm..tak tahu plak aku yg korang dulu sign up blog...dlm masa sejam trus dpt ratus2 follower....hahahaa...aku ber-blogwalking pon baru sbulan ni...baru pandai bejalan..hahaha....baru pndai tggl link..baru tahu ape fungsi shout box tu....haahhaha

ermmm...aku rasa aku menaip dh x mcm dulu...skrang, aku taip - aku padam - aku taip balik...perlu ke aku jaga ayt2 aku...erghhh....kalau mcm ni...baek x pyh aktif blog...pebende lah ko ni shpie...ntah pape...


kpade follower yg btol2 nk follow aku...thanks yauwww...haha...sila sokong aku..aku ni xleh...kalau korang x sokong aku..memang aku remove r korang...hahahahaha...itu tipu ok...x kenal maka x cinta...korang boleh pggl aku shpie kot...sila jgn tnya kenape...owh ye...weh, sorry la kalau aku x follow korang balik...hehe..kejam kan aku..plus sombong plak tu...org dh follow die...die x follow balik...terpulang lah korang nk ckp ape...soory ye....korang ade fb x?...adekah korang membuta tuli add org...tidak bukan....so begitu lah konsep aku kat sini...cewahh berkonsep-konsep plak...hahaha...yg follow sbb tutorial thankss...yg nk kenal pon thankss...erkk..ade ke nk kenal aku..poyo je...xde kot hah..btw, thanks jugak...

kpade yg follow sbb nk aku follow balik...aku mntak maaf sgt200...masa diperlukan...aku x sombong...tp terpulanglah kat korang nk menilai(muka innocent + kejam)...wah tetiba aku rasa aku menaip makin laju..cuba korang tgk profile blog aku...sape yg aku follow...itu semua kwn2 aku..dan 2,3 org aku x kenal..tp ade sbb aku follow...aku sgt suka bace blog serius, blog realiti konspirasi, blog oh best...dan bnyk lg kot....tp aku x follow pon diorang...tp aku bookmark link diorang....mcm korang jugak...even aku x follow korang....tp bila aku jumpa blog yg best...aku bookmark la...then aku akn terjah blog korang dr situ....hehehehe...so kalau korang rasa korang nk unfollow aku...takpe lah aku x kesah....btw, thanks sbb follow....hak3...

so itu serba sediket loh psl aku(kebil mata gaya gedik)....hak3...jadi konklusinya bgaimana seh....aku sombong eh...ahhahaha....weh...knape tutorial aku mcm xde smbutan pon...huh...nak marah ni....hahahah....ak nk buat tutorial lg...tp xde model!!...hahaha...weh...aku ajar tu skadar ape yg aku tahu je ye...ape yg aku mampu...kalau aku buat tu x lawa ke ape ke...sorry la...nnti korang buat yg terbaek punya..=))...

Sunday, December 19, 2010

macam mana nak ubah background..?


okay...this is the  first....mcm mana nk tukar background gambar korang dgn crop gmbr..okay...dulu aku pun bermasalah mcm mana nk crop gmbr btol2 ikut bentuk bdn kita....dlm tutorial ni aku akn ajar la...n ada sedikit tips...


tutorial photoshop bersama shahfri shpie....


haritu...ada sorang kwn blog aku suruh buat tutorial..btw, aku xde idea nk ajar ape...skarang aku dh ade idea drpd kwn aku...okay..nnti dlm tutorial aku..aku mntak maaf kalau aku slh ajar..sbb aku ni bkn diiktiraf pun..sekadar berkongsi ape yg aku tahu je,..

okay, sbenarnya...korang kena rajin try n error dlm photoshop ni...terutamanya tentang tools tu...ape fungsi-fungsinya...tp takpe..aku akn tolong korang ape yg aku termampu nnti...

satu lg..kalau nk edit gmbar..korang jgn igt sekali korang buat..mnde tu akn menjadi...nnti msti akn nmpk kaku..plastik n x lawa dan sebagainya..aku pun mcm tu...ok..pertama sbb korang asyik mngadap gmbr yg sama selama mngkin 30 mnt dan mngkin samapi 2 jam..so x heranlah kalau korang jemu dgn gmbr tu..so jgn risau kalau gmbr tu korang nmpk x cntik..just tnya org sekeliling korang..'ok x'..?...korang just tgglakn dulu gambar yg korang edit tu mngkin sehari..then buka balik..edit lah se-detail-nya...

korang kenalah rajin usya2 tutorial kat internet..aku pun mcm tu dulu...dr x tahu ape fungsi2 tools tu...aku explore satu2...hehe..tentang tutorial..kalau korang nk tahu something...blh je tny aku..tu pun kalau aku tahu...then maybe aku akn buat tutorial untuk korang...request la ye..ececeh..mcm ak bgus sgt plak..nnti kalau aku senang aku buat..n...sila kirim gmbar korang untuk dijadikan model...tu pun kalau korang x kesah..so kalau nk glamour kat blog aku,.request la...ahhahaha...tp x ramai la yg tgk..sbb blog aku ni terpinggir..ahhahaaha..

Thursday, December 16, 2010

soal, persoalan, menyoal, disoal, soalan

sejak kebelakangan ni....mcm semua bnde aku buat x kene...semua bnde aku rasa....kecewa...putus asa...xde harapan...shahfri..oh shahfri.....hah...tp aku cuba pujuk hati supaya lupakan semua tu....jgn fikir negatif sgt...aku cuba gembira...masa bersama mereka..aku berjaya...bila seorang...rasa hampa...semua yg aku buat bersama..rasa hampa....sampai bila aku nk menipu diri sndiri...sorok perasaan sebnar dari hati...hah...karot...kita tengok...sampai bila aku bertahan utk menipu hati....siapa lg hebat...ego atau hati....kadang aku rasa bosan...kejar kejar hilang..hah...kat mana..?...ntah....mungkin kau ditakdirkan bersendiri....haha..kesian kau shahfri...hah..x pyh nk kesian kat akulah...shahfri..kuatkan semngat...mngkin x sampai lg....ha ye lah...x sampai lg..brapa kilometer lg..??..hah...shahfri, teruskan perjuangan...ha ye lah...setiap kali berjuang akn gagal...shahfri,,, ulang lg...nnti datang...ha ye lah...ulang dan hilang.....sudahlah....setiap kali ada...setiap kali hilang...pilih,, teruskan...lupakan....simpulkan.....semua kehendak hati..merana bahagia...itulah jalan.....
terus hanyut dalam tanda soal....ya atau tak...hah..berbelit..memancing guna pelampung...sekejap timbul, kadang tenggelam....mungkin teggelam dh putus dibawa arus.....ntah...kosong.....keliling, seru luahkan...tp didalam...aku tersirat.....kata org senang, lafaz dan ungkap....tp jln cerita...aku sendiri menyoal...wujud atau tidak.....kadang rasa seperti aku alat permainan...ntah...mngkin kerana otak terlalu aktif....selalu berfikir..walau tidak....inilah persoalan...kalau aku dlm soalan......

Saturday, December 11, 2010

aku nak......

smalam pening kepala....hari ni selsema...teruk....dan rasa mcm nak demam jugak..harap x melarat....x makan lg....sgtg laparrrrr....mula2 eju balik....pastu azfar balik...pastu ecap balik...pastu jang kluar....so mlm ni tggl lah aku dgn chin peng...chin peng mkn megi je...tp td die tny nk trun x...dia nk teman....xpe lah....aku mkn meggi jugak nnti...nak mkn 2 boleh x...lapar amat sgt ni...

spaghetti.....kat mana kau...hah...aku x tahu knape aku nk sgt mkn spaghetti ni...(aku bukan kemaruk western sgt eh)...tp tekak ni rasa sgt nk mkn spaghetti...nk rasa msm tomatonya...daging hancur tu...hah....dekat raff xde plak jual.....anggerik plak time2 diperlukan lah x bukak..time aku x perlukan ko...ko riuh je kan..huh...ishhhh....bila aku dpt mkn spaghetti...kalau aku dekat rumah skrang...konpem dh start motor aku pegi pizza...hishh...rasa nk mkn sgt2 dh..hahahaha....lapar plak ni..



hahaha..baik gila rasis...classmate aku...beria2 suh aku pergi klinik...kwn yg baik...haha...okay,..aku tahu rasis xkan bace ni..hahaha...aku x mandi lg...dh pukul 9.17....suhaida..dia diam tiba2...x pernah mcm ni kot...last mesej aku pagi jumaat...dia ckp nk contact masa aku free...pg tu aku ckp ptg aku free..okay, aku terlupa sbb khusyuk kat blog..aku mesej dh x balas..even aku call pun ko x angkat...apehal....jgn ckp ko merajuk..ahhahaa...

dekat bilik ni...dgr suara org berkawad je...untuk ape pun x tahu...aku nmpk sebaris je kat tgh pdg tu..huh...suara bola menjerit sbb sakit ditendang pun aku dgr...diorang main baling2 kat bwh tu.....lampu court segar bugar kat sana..aku sembap je hari ni...hahhaa.....rasa hambar....

skrang,,,buat pertama kali nya sepanjang aku hidup dekat puncak alam...aku rasa nak balik rumah secara tiba2...selama ni ada bukan xde rasa nk balik..tp rasa nk balik tu sbb family gathering and holiday n so over...huh...mngkin ni 1st time aku nak dmam kat sini kot....seriously bilik ni tak slesa gila untuk aku skrang...semua rasa tak kena...dr petang td...bilik ni x henti2 bunyi aku buang hingus n sedut hingus...bersin...tgn plak x henti akn pgg hidung yg gatal setiap seminit kot..ahahha....haihhh...aku bayang peti ais kat rumah tu...ada jugak makanan aku nk telan..kalau nk mkn mis sup or apa2..gi warung 'mok lah'...petang2 duk rumah akak aku..ade jugak goreng pisang,, jemput2,, air oren.. kadang2 sirap..kalau xde pun aku goreng nugget yg ada dlm peti dia tu..x pun mkn jeruk mangga yg dia buat....tak pun pergi rumah kakak aku sorang lg..sbelah rumah tu je..cari  biskut stok ank2 dia..haha..x pun dlm peti ais tu slalu ade buah2...x pernah lapar duk rumah...x pernah sunyi....stiap petang kitorang berkumpul...aku dgr diorang mngumpat,...hahaha...nak balik...aku x rasa mcm aku dlm komuniti untuk mlm ni........mood aku dh melayang.....terima kasih..dan masih lapar..nak pergi mandi..!

Wednesday, December 8, 2010

Edit Photo Contest



okay...seperti mana yg korang (kwn ak) tahu...ak mmg addicted dgn photoshop...mmg mnat ak kat situ kot...jd....pada suatu hari..ak jln2 lah di pelosok dunia blogging ni...knal yiedpozi x?...die ni bdk lg..tp matang kot...kat sini la ak mula2 terbaca psl contest ni..contest ni dianjurkan oleh kak dalia..ermm kakak ke..ntah..sbb yied pggil kakak..ak pon ikut je r...haha...masa ak bc psl contest ni mmg smgat gila kot...tq kak dalia sbb wat contest ni...so kat sini ak nk tunujkkan n secara lnsung mangambil bhgian la...jeng3..berikut adalah hasil jari2 ak meng-click mouse..hehe..bleh mng ke...ntah la...kalau ada luck ada la kot...oh ye..kalo korang nk join,..berikut adalah syarat2 pnyertaan

Syarat-syarat Penyertaan
1. Buat satu post yang bertajuk "Edit Foto Contest" (dalam post tu wajib ada banner contest)
2. Follow blog akak Dalia
3. Edit gambar ikut kreativiti korang
4. Tag 4 orang blogger
5. Tinggalkan link post di kotak komen post ni

ini hasil kerja ak..kalu nk skodeng dgn jelas click la ye (mcm x biasa plak)

 emma watson...(x mnat sgt pon)


api..api...tulun..

saya poyo..ahaks..




ni member ak...fresh lg..bru edit

okay..selesai..syarat ke-dua terakhir...tag 4 blogger..


yiedpozi sbb ak jmpe contest kat situ
blog serius sbb ak suka sgt bace..penuh info
dieyla sbb slalu komen blog ak..
ecap sbb slalu bg idea n support ak

Tuesday, December 7, 2010

ooohhhhhh penantian....=)

pnah dgr lagu bienda x....bberapa tahun lps....kalu tahu...sila bace tajuk entri ni dlm nada lagu tu....ahahhaa

ok...ak x tahu knape sjak ak balik sini...idea ak kosong utk berblog...btw...dlm entri ni ak nk ckp psl menunggu...boleh...?..kalo x boleh pun ak kesah ape..ini blog sape...haha..ok2...gurau je..kebajikan pmbace dititik beratkan...

okay...adakah korang suka menunggu...tahniah jika menunggu itu telah menjadi hobi anda sejak sekian lama...ape2 pun perspektif korang terhadap menunggu..ak jugak ade perspektif tersendiri....tp ak rs korang pon mcm ak kot..okay.....ak x suka menunggu 'dalam kurungan' benda yg x pasti bila penantian tu berakhir....sebagai contoh..

menunggu bas...
sgt rasa hampeh bila menunggu bas yg x tahu bila nk sampai...ak ni pon duk tercegatlah kat terminal tu...kalu berteman xpe..kalu sorang...hampeh...tp kalu berteman pon mmg rasa hampeh jugak kot...buang masa...ok..let say bas pkul 3...tp pkul 3.30 x smpai2...3.50 x melintas lg...dlm situasi mcm ni...ak x akn dpt buat ape2 melainkan memandang kekiri dan kekanan...siot x....mngkin korang ckp...pergi la mkn dulu ke hape...mngkin itu ape yg korang buat..tp ak mmg x blh...mcm mana kalu tgh2 mkn tetiba bas smpai..lg skali rs hampeh...lg satu ak mmg x blh buat mnde lain bila menunggu mnde x psti ni..msti rasa x bes....mnde2 ni biasa terjadi bila menunggu shuttle bas...mcm masa ak zmn skolah dulu...schedule diorang mmg terabur habis...pjalanan dr kmaman ke kuantan ada la dlm 2 jam lbih..tp kalo naek kreta 50 mnt je kot...bygkan, korang akn smpai ke stesen bas dan hanya mampu melihat kekiri dan kekanan...

adakah kamu paham?...kurang..okey utuk lbeh pmhaman..ini ade satu cnth yg agk universal sket

korang ad satu dusun durian....tetiba..bila tibe musim durian...ade satu je durian yg korang nmpk...ok..msti durian tu korang tertunggu2 bila nk jatuh kan...xkan korang nk biar je luruh sendiri..kalu org laen ambek mcm mana...ha...so ape korang rasa bila menunggu durian tu nk jatuh....nk tggl syg pulak...tu lah satu2 durian yg berbuah...bosan x tggu hari2....kalu buah tu mnunjukkan ciri2 nk jatuh xpe...ni kalau statik je kat dahan tu mcm mana pulak...

so sama la mcm bas td...bas tu je la yg korang harapkan..xkan nk biar...kan9..?

okay ni lg satu...korang tggu member korang...nk g kemana2 la...okey, sejam lbeh tp x nmpk btg hidung lg...pastukan bila korang call, utk tny dh siap ke blom...die slambe ckp.."eh ko pegi dulu la"...sumpah ak rasa nk bunuh je kau masa tu...hahahaha...ak lbeh rela x pergi or mnunggu lg sejam (tp kau kne ckp dulu brape lama nk kene tggu) drpd kau ckp "eh ko pegi dulu la"...annoying siot...

owhhh..mgkin korang ckp..."alah, shahfri....ko je yg x reti nk bersabar..",,,owh..mcm tu ke...hahahaha..ske hati korang la nk ckp ape...itu pndpt korang kan...tp ak rasa ak bleh la nk bsabar 'sket2'..sbb ak x kesah mnunggu kalau bnde tu pasti...cnth kalau kau lewat..just call. lg sejam ak smpai..ok...atau, tggu bas, ade org bgthu..bas ni lwat 2 jam...ok...atau, buah durian td tunjuk ciri2 nk jatuh atau terus statik jd pameran book of record....hahahhahaha...

okay itu saja luahan rasa untuk hari ini....btw...ak pon slalu wat org tertunggu2....hahahaha....so...ak x la ambek serius sgt mnde ni...tp kekadang bosan jugak bila dh slalu mnunggu...hehe

Thursday, December 2, 2010

tektonik

oh yeahhhh...tektonik bersama mr jang....okay..ak rasa dh lama ak x tulis entri psl aktiviti ak...lately ak asyik brangan bodoh je kan..lyn prasaan yg ntah pape...ok...kalo slame ni ak segan2 ngan diorang...mlm ni ak menggila....start dr mkn kat raff...crita psl mona fendi..hahaha..maka kluar lah segala cte hantu..haha...balik ingt nk tgk crita mantra memandangkan si azfar minat bermantera2 ni...tup tap...kami singgah di bilik jang...lagu slow berkumandang...masuk je lagu2 gembak...bass hunter...ak bangun..lampu ditutup....hahhaa...tektonik bersama mr jang...hari ni ak bantai je..esok lusa klh ko jang...hahahaha...segala video dan music tlah dibluetooth-kan...penat..pening...suka...hak3...setelah penat berejam 'dance' dan gelak tawa ngan glagat masing2...masing2 baring diatas katil yg empuk....story2 lama dan baru mula dibukak...jgn sangka kami mngumpat ok...hahahahaha....

btol org kata..bila kita ade mslh...tolak tepi dulu..gilakan diri anda..jgn kisah ape yg org ckp..hak3....kawan, anda terbaek.....walaupon suka duka yg ak lalui....ko ttap ade mndengar..walaupon korang gelak2 je....tp at least korang mendengar...jeng3...

okay....cukup..ak dh rasa entri ak cam femininity gile kot...ok...cukup...hahaha....ak nk tdo...penat menari....head banging dan semua itu...kenyataannya,..ak mlm ni mcm ntah ape2...pening...hoho..

~aku x paham!~

Wednesday, December 1, 2010

bila ak sedih.bosan.penat.sunyi


semua org ade prasaan kot..lalala...smua org jugak ade cara sendiri mcm mana nk handle prasaan diorang...x kira prasaan sedih....suka...atau ape2...msti ada cara nk handle...bila kita sedih...kita nk hepi..bahagia...gelak..tawa...tp tahu x...tanpa sedih.duka....hidup kita x sempurna..."I do believe that if you haven't learnt about sadness, you cannot appreciate happiness". ak rasa ak sgt pelik...sbb kadang2...ak suka rasa sedih..sbb..bila ak sedih...ak pikir psl diri ak....psl ape yg ak buat...tp bila ak sedih...ak stress...bila ak stress, bosan, penat, and so over...ak buat salah satu dr bnde di bawah...

tenung sesuatu...
kadang2..ak sendiri x sedar yg ak tgh bosan..penat n ape2 lah...biasa kalu dpn laptop...kalu ak ber-photoshop..mmg agak x igt dunia..walaupon ak tgh penat....so ape yg buat ak brenti dr ber-photoshop?...bila ak dh mula merenung sesuatu...biasanya ape yg ade dpn ak tu la...pensel..langit....kipas..syileng...skrin...so ak kn ckp dlm hati..ok ak dh penat!

ak conteng...
guna pensel...ak x suka guna kertas yg baru..sbb kalu kat kertas baru..bnde ak conteng mmg x jadi..kalu jd pon..ntah la.....ak suka menyelit pada kertas yg ada depan ak...kalau kertas tutorial..maka kat situ lah terluahnya ape yg ak nk conteng..biasanya perkataan2 tebal...pasu bunga...biasanya...mula2 ak akn lukis bulat yg x sempurna...tp dr bulat tu..ak akn tukarkan jd sesuatu yg terlintas...ak cuma ikut je hati ak nk buat ape..sampai ape objek tersebut pun ak x tahu....kadang2 bulat bleh jadi pensel....botol...mcm2 la..hoho

dengar lagu...
kalau ko tgh sedeh ko suka dgr lagu hepi eh...ak x...ak lyn lagu sedeh..so agak btambah sedih la..ntah..nak kata ak suka bersedih tu...mmg x btol la otak ak ni...tp ak rasa...bila ak dgr lagu sedeh...ak dpt release masa tu jugak...lg satu..bila kita sedih or ada masalah ke ape ke...mesti kita nk org memahami kita..btol x....ini terjadi pada ak...bila ak crita kat orng...ak slalu rasa org x fhm....walaupon mereka bg nasihat...ok..abaikan tntang tu..cuba korang bayangkan ko ada masalah...then ko crita kat kwn ko...pastu diorang gelak je..hepi je...x ke rasa hampeh gila...so sama la dgn lagu....bg ak...kalu ak dgr lagu hepi...lagu tu mcm x fahami ak...ak mmg plik...tettt...so kalu ak sedeh...lagu pon kene lah sedeh...mesti ade yg ckp...kalu tgh sedeh..pastu kwn2 gelak,,,tu sbb diorang nk bg kita hepi..ok...itu engkau...ini ak..hehehe....ak lebih suka org memahami ak dr org tarik ak dr kesedihan ak..tp kalau 2-2..itu cukup bagus

tutup kpala dengan bantal...
ni kalau ade ats katil la,...sambil earphone terselit ketat di telinga..ak tutup kpala dgn bantal... walaupun 'busuk' ....x de mslh....bkn bntl org..bantal ak...dr ak bau wangi2 cam aromatherapy tu... baek ak bau bantal ak...btw..bau bntal tu bukanlah cara ak nk hilangkan masalah...ak suka gelap bila sedih...bila tutup ngn bantal..keadaan automatik gelap..haha...tp..ak akn buat satu salur untuk ak bernafas...hahahaha...kadang2...ak pon guna tuala jugak..kadang2..ak peluk bantal..pastu kpala tegak ke atas


aku perhatikan org...
kalau kat bilik ak...ak selalu tgk org dkat court dpn ni...tgk diorang main....diorang hepi....diorang fikir camana nk dpt bola je masa tu...tgk org mkan....tgk org dating...tgk org bjalan...ak pon x tahu..ntah ape yg ak dpt pon x tahu lah....

aku menulis blog...
dh bnyk kali ak ckp...ak suka menulis blog ni...bila bosan..sunyi...sedih...dan lain2...sbb..macam ni...pernah x ko rasa sedeh...bila ko rasa sedih..ko nk bkongsi dgn org kan..dgn harapan..die paham ko...walaupon die x dpt tolong...dia memahami pon dh cukup bgos...itu bg ak la..kalau korang ak x tahu plak..tp yg menjadi masalah adalah...siapa org yg nk mendengar crita kita...semua org ke nk dgr.??..kalau ak lah..ak ade masalah..kalau org x tanya...mmg xde ak nk crita..mmg rasa nk bkongsi tu ade...tp..xkan sebarangan org nk g crita kan...kalau org yg ak PERCAYA, ak terus je crite...oleh itu...ak rasa blog adalah tempat terbaik...sape yg bace blog aku???...sape yg bace blog ak...follower ak yg x brape nk setia la..haha..sbb diorang memahami...btw..ak appreciate korang..walaupon 20-21 org je.. korang dtg bukan nk mngutuk dan menambah masalah ak..tp korang dtg sbb korang nk bace ape ak nk share..dan korang nk melawat..shahfri ni sihat ke meninggal ke ape ke..kan3....skrang ak menulis blog...sbb ak sedih...tetttt...tp ni x bermakna semua entri dlm blog ak ni..ak menulis masa ak tgh sedih...

ko...? agak2 ade yg pelik2 x?...haha...jgn bunuh diri sudah...