Tuesday, December 28, 2010

macam mana nak jadikan gambar korang sebagai satu lukisan kartun,,?? [part1]


mari bertutorial lg..hehe..kali ni aku nk ajar mcm mana nk lukis gambar korang tu kepada gambar kartun..kena guna pen tool...untuk dapatkan lukisan yg lg cantik..sila main2 dengan pen tool dulu..jgn risau..aku dh siapkan awal2 tutorial pen tool utk korang semua...click sini...oh ye..kalau korang buat x jd..sila jgn putus asa...sbb kekuatan yg korang perlu ade kat sini adalah pandai main pen tool dan bace arahan aku sefaham-fahamnya..selamat mencuba..=)..kalau x faham sila bertanya..





1) sila buka gambar korang yg korang rasa sgt kiut, hensem dan sebagainya..
sila pilih gambar yg jelas..jgn blur sgt mcm gambar yg guna kamera VGA tu..


2) dalam tutorial ni korang kena guna PEN TOOL untuk lukis semula gambar korang..jgn risau aku ajar satu2...step ni untuk memudahkan korang je...memandangkan korang nk lukis gambar tu mengikut edge..so aku cadangkan korang buat step ni untuk bagi nampak jelas sket edge gambar tu...kalau mls skip je step ni..
[ Filter > Brush strokes > Accented Edges ]


3) mngkin td korang x paham mnde hape la edge(refer anak panah merah) tu...so skrang nmpk x perbezaan pic ni dgn pic sbelum ni..edge gambar ni lebih sharp kan..
so utk dptkan edge cam ni korang kasi adjust...
(edge width => 1 ... edge lightness => 48 ... smoothness => 4)


4) dgn kemahiran PEN TOOL korang..ikut outline pada gambar korang tu..mcm dlm gmbr ni..aku mula pada spect tu dulu..nampak x ?..


5)okay..lepas berpuas hati dengan line2 yg korang buat tu..sila menggunakan PATH SELECTION TOOL(anak panah hitam)..korang select semua line2 yg dibuat td.. 
(cara select..korang buat bentuk petak pada whole gambar korang dgn ank panah tu)..

bila dh select all..copy line dgn tekan 'ctrl' dan 'c' srentak...
kalau korang perasan..aku hanya lukis line2 yang penting sahaja(basic)..mcm bentuk baju..spect..rambut..bibir..line2 yg detail2 tu akn dilukis dlm step seterusnya..



6)then, create satu new file [ File > New]
satu box akn kluar..korang click dkt preset then pilih preset yg sama dengan title gambar korang tu.. [Preset > choose-same-title ]
aku bg nama file ni 'untitled-2'
sebenarnya preset ni adalah size file(canvas) yg korang akn create nanti..so bila pilih preset yg sama title dgn korang punya gmbr maka size pon akn sama..


7) dalam file baru td..korang paste line dgn tekan 'ctrl' dan 'v' serentak plak...so line2 yg korang buat td akn muncul..


8) mcm td jugak..korang select all line2...then click dekat BRUSH TOOL di side bar..korang set-kan plak dekat ats tu..(size => 2 .. hardness => 50-100)..yg hardness tu aku cadangkan ambek seratus..jgn ikut aku sgt..size plak suka hati korang..tp jgn besar sgt..


9) dgn menggunakan PATH SELCTION TOOL tu..click sebelah kanan pada line korang...then pilih Stroke Path.. [ right-click > Stroke Path]


10) box ni akn keluar..sila untick Simulate Pressure..the press ok..


11) skrang, create new layer..tekan icon yg aku petak-kan dgn warna oren tu


12) ulang langkah (8), (9) dan (10)..sila pastikan korang highlight pada 'layer 1'


13)hasilnya line tu lg tebal...nevermind ok..ignore je..


14) korang nampak tak line2 yang dlm aku bulatkan tu...itu line yg detail dimaan aku baru buat..mcm kedut2 baju ke..batang hidung tu...kalau jujur sgt nak letak cerawat skali pon boleh..ahhahahaha


15) highlight 'layer 1'...ulang langkah (8) dan (9)..tp kali ni korang click Simulate Pressure
[select-all-line > right-click > Stroke Path > tick-Simulate Pressure]


16) dah siap...okay...sila simpan dulu file ni dlm bentuk psd file...tggu part 2 aku ajar cara nk warnakan plak...tggu ye..tutorial tu x siap lg..dlm proses...hehehe...


ni aku nak survey sket...perlu ke aku terang satu2 step mcm nk buat layer baru..tunjuk kat mana tool2 tu berada..sbb aku rasa tutorial ni jd panjang lebar sbb tu...tp kalau x ajar..aku bimbang ade yg x tahu plak...sbb target aku..org yg x pernah guna photoshop pun boleh bertutorial disini..hehee...

15 comments:

uMi KaLtHuM said...

wow beshnyer!!! nk try la! =)

me.eta said...

pasal survey kau, silalah letak ye. aku antara org yg xreti lgsung guna ps ni.

shahjiehan said...

nice blog bro~...

Penghuni Malam... said...

style la yang nih
blh try

Afiefah Safieni said...

woow..
dah lama teringin nak buat jadi cartoon..
nak try laa..kalau x jadi tolong ajar lagi ya.!!
peace =)

nadiah said...

buatkan boleh..
kita tak de photoshop r..
huhuhu

fara said...

susah kot nk wat ni.
kene ade kesabaran yg tgi.
huhu ;)

shahfri shpie said...

@UMMI...kalau menjadi lg best...try la...semoga dpt buat yg lg lawa dr yg tuan punya blog buat..=)

@ETA...ok2..kebajikan pembaca dititik beratkan..

@SHAHJIEHAN...thanks bro

@PENGHUNI MLM...selamat mencuba

@AFIEFAH SAFIENI...best nama..susah nk eja...heehe...kalau perlu bantuan sila inform..=)

@nadiah...bg la gambar yg nk diconvert tu...nnti kalau ade masa lapang ak try buat...tp jnji..sbb holiday dhnk tamat..=)

@FARA...selamat mencuba..dan bersabar..

THANKS SEMUA...MNGKIN ESOK OR LUSA...PART 2 KLUAR LA....JOM KITA MEWARNA PLAK..=)

rieyana ynn said...

nak try...
\(^0^)/

Mohd Shafiq Izwan B Abdullah said...

aku ps ade saje, tp x reti gune. =.=

shahfri shpie said...

@RIEYANA...selamat try..=)

@SHAFIQ..dakpe shafiq..aku tolong...kalau perlu bantuan..sila inform..kalau2 la aku boleh tolong..haahha

ShafiqIzwan said...

part 2?

atira eliya said...
This comment has been removed by the author.
atira eliya said...

aku rasa ko patut terang satu2 maca entri ni kot, baru la faham.. cepat second part

gene said...

Ade ambik tempahan x?