Tuesday, December 28, 2010

macam mana nak mahir guna pen tool dalam photoshop???





buat satu bentuk
click dr kiri ke kanan tuk wat line...


nampak x dkt cursor pen tool tu ade bntuk bulat...tu maknenya kalu korang click, one closed shape mcm bwh ni akn terbentuk


==========================================================================

buat curve line
buat satu garisan lurus..


tambah satu point kat tgh tu...pastikan cursor pen tool tu ade kluar simbol + baru korang click


sila tekan 'ctrl' dan 'left click' secara serentak...korang boleh tarik point yg korang tambah td..then garis melengkung akn terhasil..=)

==========================================================================

tukar bucu tajam kepada melengkung


korang alihkan cursor tu ke arah point yg bucu tajam tu...then hold 'alt' sampai kluar cursor yg mcm dlm gambar ni...


then still hold 'alt' dan 'left click' serentak...korang tarik ke atas atau ke bwh..then curve line akn terhasil

No comments: