Sunday, December 19, 2010

macam mana nak ubah background..?


okay...this is the  first....mcm mana nk tukar background gambar korang dgn crop gmbr..okay...dulu aku pun bermasalah mcm mana nk crop gmbr btol2 ikut bentuk bdn kita....dlm tutorial ni aku akn ajar la...n ada sedikit tips...





aku nk ajar mcm mana nak crop gmbar guna (pen tool, P)...aku harap korang tahu ape bnde ni...kalau x tahu jugak..buka ps skrang..tool ni terletak pada icon tool yg ke-15..ok skrang blaja dulu basic thing about pen tool ni...


click dr kiri ke kanan tuk wat line...


nampak x dkt cursor pen tool tu ade bntuk bulat...tu maknenya kalu korang click, one closed shape mcm bwh ni akn terbentuk



kalau agak2 dh ok...kita ke step seterusnya..

1) open file..

2) guna pen tool, P..ikut outside line gmbr korang...
*untuk dptkan bntuk yg lebih sharp..sila zoom gmbr anda yg cute tu...


3) teruskan usaha korang sampai dpt bentuk gmbr yg korang nak...then, korang click sbelah kanan ats gmbr td..satu box akn kluar mcm kat ats ni..pilih 'make selection'

4) nnti box ni plak akn muncul...'feather radius', ape tu...ok bnde ni akn menentukan tahap ke-smooth-an outside line yg korang crop td..kalau puas hati click ok..

*ok, aku dh compare kan kat korang awl2...pixel ni dr thap 0-10 sahaja..
0 maknanya sharp...10 maknenya smooth...

5) bila dh make selection...buka 'gambar background' baru yg korang nk guna...
then, tarik gambar korang ke dalam file background td...
*mcm mana nk jadikan picture tu kluar sebelah-mnyebelah?...korang usya tool bar kat atas skali...
sebaris dgn button 'close, minimize'..sebaris tu jugak, ada button 'painting, design, essentials'..ok, sebelah kiri essentials button tu ade ade bberapa icon...korang pilih 'manage document'...nnti pilih la bntuk arrangement mana korang nk...
6) bila dh berjaya tarik gmbar tu ke background baru...jgn risau kalau gambar korang terlebih besar...
korang cuma perlu tekan 'ctrl' dan huruf 'T' serentak...

7) korang boleh ubah size...dan nak sengetkan pun boleh...masukkan size dekat ruang yg aku bulatkan tu

*mcm dlm gmbar ni...aku alihkan model tu ke sebelah kanan..sbb nk nmpkkan pondok tu...
supaya gmbr nnti x nmpak kosong...aku jugak flip-kan gmbr ni supaya x nmpak mcm kaku n slh arah...

*skrang view dh mcm menarik sket...tapi kalau xnak gmbr tu nmpak 'plastik'..korang kene pandai main tone warne supaya gambar nnti nmpak balance...x payah nk beria edit sgt masa ni...korang just bg nmpk gmbr tu hidup je..

*kadang2 gmbr akan nmpak tampal kalau terlalu ketara dia punya warna kat outline mcm gmbr sbelah kiri kat atas ni...nmpk x kat tudung  tu?..so mcm mana nk bg ok...korang cuma kena gunakan blur tool..cuma apply-kan dekat mana yg contrast sgt tu..tp igt proses ni hanya untuk unsharp outline je...


8)..dah siap...gambar ni agak suram..so korang pandai2 lah main tone warna..tp kalau aku..aku suka guna adobe lightroom..sbb lebih mudah

sorry kalau bahasa aku tunggang terbalik..hahahaha...ni tutorial untuk cik dieyla...sbb dia request..maka gambar dialah yg jd model..

14 comments:

cikdieyla said...

wahhh...shapiee..tak sangke.. :DD
*buat2 teharu,padahal dah tau dari awal.
hak3..
agak complicated ye..patot la aku tak berjaye2 buat..haihh..aku nak cube balik la..tapi tggu free la..nanti kite compare..yg mane lagi superb!!hehehe.. :)

shahfri shpie said...

hahaha...okay....

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
| r i E n | said...

hahahhaa,,,agak2 la bro..ko hebat photoshop k..Ak blaja dr utube je..ko da wat tutorial ni..leh berguru dengan pro..hahaha..Ak de edit crop2 gini. Guna pen gak. Hsilnya ak nyer main page kat atas tuh.Ak carik background cam tu xde lam tenet..ingat nk crop gamba n letak background..So, ak wat sendri jer backround tuh..hahaha..So, tu la hasilnya. Ingat nk tulis something kat situ..tgah mencari idea.. pepun nice tuto..Im FOLLOW!!!

shahfri shpie said...

rien..yg ko ckp tu kan..header ko dh smart...cuba ko apply sket maen tone colour bg gelap sket.. n outline tu bg unsharp.....msti lg smart...ko tambah la quote ke ape ke tpi tu..background yg ko buat tu pun smart...=)

Faizal n Fashitah said...

Basic cutting dah ok dah tu. Once tampal, kena main masking n layering untuk bagi nampak realistic lagi. Slamat berphotoshop! XD

shahfri shpie said...

thanks bnyk2 faizal..=)

Sepatu Hijau said...

salam

tutorial yang menarik

followers anda yang ke 54 :)

kinsyakrn said...

faham..tp xleh praktik xdok photoshop...lama dhnak install tp mcm xde makna sb semuaayat tutor belit. Yang ni mcm ok aje..tq

shahfri shpie said...

@SEPATU HIJAU..thanks follow..=)

@KINSYAKRN..install la dulu...then try....kalu ade ape2 nk srh wat tutor ckp r...kalu ade klapangan akn dibuat lah..=)

EFFA said...

sedang mencuba tapi tak berjaya lagi:(

Halia Kentang @ Annpaan said...

thx 4 sharing..

shahfri shpie said...

@EFFA,,sila cuba lg..=)

@HALIA KENTANG,,sama2..dtg lg ye..=)

Abdul Farique said...

wauu , minat gila ajaran ayah pan dari anda ! terbaik bro ! support bro byk2 ! follow blog ni :) sokong designer mcm ni ! baik :)