Thursday, February 10, 2011

macam mana nak jadikan gambar korang sebagai satu lukisan kartun,,part2


untuk pembuka bicara entri kali ni...*cewahhh...aku nak mintak sorry kat korang yawww...korang tu bagi mereka yg tunggu aku buat part 2 untuk tutorial ni...dah dekat 2 bulan baru aku nak sambung kan..hahaha...bukan ape sehh...ptama memenag aku ngaku yg aku malas...kdua..sbb memang aku rasa aku dh makin sama level ke-busy-an aku dgn PM skarang..hahaha..dan lg satu..aku tunggu orang suruh aku sambung..then now ada lah yg suruh sambung...so bagi tak menghampakan korang..aku buat lorh..hoho...

okey bg korang yg first tengok tiutorial ni..korang kena buat yg part 1 dulu...ni kira sambungan dari part 1..so sebarang kepelupaan atau kegusaran dan juga turut mengundang keserabutan..sila refer part 1 yaww...tutorial ni panjang lebar kot..

bg mereka yg baru nak mula belajar PS..korang bacalah ulasan setiap step tu untuk faham..bg diorang yg dh terror selok belok toolsssss dalam ps ni..korang baca discription(sequence step) yg aku buat tu pun dh cukup





[ new layer ]

1) step ni..korang create new layer..cara dia..just click pada button yg aku dah petak-kan dgn warna merah tu..then new layer yg wujud nanti..korang letakkan atas layer background..

[ right click > properties > change name ]


2) this is basic..so boleh skip lah..ni cara nak tukar nama layer yg korang buat dalam step 1 td..cuma right click pada layer tu, dan pilih properties..nanti akan keluar satu 'float box'..dalam box tu tukarkan nama layer tu kepada 'colour'

[arrange documents > 2 Up]
3) step ni akan memudahkan korang untuk bekerja keras dalam step2 seterusnya..click kat 'arrange documents' button dalam kotak warna merah atas tu..then korang pilih '2 Up'..so hasilnya sperti dalam gambar di atas ni..

[ invisible layer 1 > highlight layer 'colour' ]
4) skrang sila invisible-kan layer satu...yg dalam kotak merah tu...nampak x aku ade buat anak panah warna kuning..korang click situ...apa kejadahnya buat step ni?..sila jgn banyak soal..~garangnyaaa..hahaha..nanti masa nak habis aku cakap knapa ye..sabor!!...lepas tu korang highlight pada layer 'colour' yg tengah2 tu

[ quick selection tool > properties > change size to 10 ]
5) skrang kita nak guna 'QUICK SELECTION TOOL'..tool ni berada kat tool ke-4 dr atas..andai kata xde tool ni...korang click kanan pada tool tu..then pilih tool yg kita nak guna ni..sebelum guna benda alah ni..kena kasi adjust sket..click pada button yg dalam bulatan kuning tu..then setkan size 10..sesudah itu..haha..korang cuma tinggal nak select bahagian mana je..ikut sukalah..dlm tutorial ni, aku select bahagian kulit dulu...

[ eye dropper > choose part of desired colour ]

6) click pada EYE DROPPER TOOL..tool ni berfungsi untuk ko tiru warna lah kiranya..contoh ko klik pada baju..so default colour nanti akan jd warna hitamlah..*aku harap korang faham..hahaha..okey, dalam step ni aku ambil warna kulit..aku ambil pada bahagian cerah sket..nampak x pada bahagian default colour kat bawah tu jadi warna macam dalam bahagian bulatan tu

[ paint selected part ]

7) pilih PAINT BUCKET TOOL.. lps tu korang paint lah pada bahagian yang korang dah select guna QUICK SELECTION TOOL  dalam step 5 td

[ invisible 'layer colour' ]
8) step ni penting..kalau skip..probability untuk x jadi itu sgt tinggi..hahah..sila invisible-kan 'layer colour'...

[ repeat step 5 and apply it to the hair's part ]

9) highlight 'background layer'.. lepas tu repeat step 5 dengan gunakan tool yg sama..QUICK SELECTION TOOL..select bahagian rambut plak..

[ visible 'layer colour' > repeat step 7 ]
10) masa nak colour selected part..korang kenalah visible-an dulu 'layer colour' yg dah korang invisiblekan dalam step 8 td...faham x ni?..sorilah, ayt aku cam berbelit sket..haha

[ arrange documents > consolidate all ]


11) pandai-pandailah korang mengulangi step2 ni [ invisible 'layer colour' > SELECTION TOOL > select part yg korang nak pada background layer > EYE DROPPER > click pada warna yg korang nak > visible 'layer colour' > paint part yg korang select pada layer colour]
sampai jadi macam yg korang nak ye..hehe..bila dah berpuas hati...click 'arrange documents' then pilih 'consolidate all'...
okehh...sila perhatikan gambar yg dah korang hasilkan..buruk kot...bhahahha...padan muka..

[ visible layer 1 ]
12) heh heh..jgn risau...igt soklan yg korang tanya td..pasal kenapa invisiblekan layer 1...so inilah fungsi dia..skrang korang visible-kan layer 1 tu balik..gambar korang x buruk dah..opss..tp still ade sedikit burukk..ahha..camana xnak bg buruk?..x smooth pon..haihhhh..haha

[ highlight 'layer colour' > filter > blur > box blur ]

13) penyelesaiannya korang kena filter supaya jd sedikit blur...ikut step ni..click 'filter'..lepas tu pilih 'blur' dan lepas tu lg pilih 'box blur'


14) float box ni akan menyangkan dirinya dengan tanpa segan silu...korang kena kasi adjust pada radius...kalau aku aku guna 5...
sebenrnya dia bergantung atas saiz sesebuah document tu..so korang try lah..supaya jd smooth...lg besar nilai radius..lagi kabur lah ia..

[ right click  > duplicate layer ]

15) kalau korang rasa warna tu x cukup kaw...pudar kusam kelam beserta adik beradiknya yg lain..korang duplicate layer tu...


16) ni korang buatlah background dia.. buat je pada bakcground layer..x pon create new layer..letak atas background layer..macam mana nak buat effect?huh..nanti lain kali aku buat tutorial lg yerrr...kalau ada permintaan baru aku semngat nak buat sebenarnya..heh heh heh



kata-kata terakhir....semoga berjaya ye kawan2..banyak tutorial dalam internet ni..TP...susah nak faham kan..sbb tutorial tu ringkas dan kadang2 aku sendiri x paham pe benda yg dia nak cakap..so kat sini aku harap korang smua paham lah..=)

ni nak bg tips skettt..ciss,, mcm bagus sgt je nak bertip-tip plak..ahahaa...
dlm photoshop ni...korang KENA godek2 setiap tool tu...dan shortcut jugak..setiap tool ade short cut pada keyboard..kebanyakan ade short cut..bila dh mahir pasal toolsssssss ni...korang kena pulak pandai manipulate kan kegunaan tools tu..mcm nak buat cartoon ni...aku tekan2 je..then baru aku dpt step nk buat..mcm mana nk bg smooth..mcm mana nak ubah buruk ke lawa...asalkan korang tahu ape funsinya..ko akan mahir guina PS...tp otak kena kretif jugak ye...aku pun bukan mahir..tp buat2 mahir...ahhahahaahhaha..P.O.Y.O..

1 comment:

eja said...

ingt nk tolg buatkan..